Pátek, 29. března 2024

Netopýří výstava se na zimu usídlila v Žihobcích

Netopýří výstava se na zimu usídlila v Žihobcích

Ve čtvrtek 29. listopadu byla v Muzeu Lamberská stezka v Žihobcích zahájena výstava "Netopýři", která přibližuje tajemný a rozmanitý svět těchto létajících savců. Fotografická výstava připravená Českou společností pro ochranu netopýrů doplněná drobnými exponáty bude návštěvníkům k dispozici do 28. února 2013.

Během výstavy se návštěvníci seznámí s rozmanitostí netopýřích druhů v České republice, s jejich biologií, výzkumem a ochranou. Výstava se zabývá také problematikou soužití netopýrů v blízkosti lidí a řešením některých problémů, které při tom mohou vznikat. Čtrnáct velkých panelů s fotografiemi předních českých chiropterologů a doprovodným komentářem doplňují ukázky budek pro netopýry, výzkumné pomůcky nebo literatura o netopýrech. Součástí jsou také interaktivní prvky a úkoly pro děti i dospělé.
"Tato putovní výstava je jednou z mnoha aktivit České společnosti pro ochranu netopýrů, jejichž cílem je rozšířit znalosti o netopýrech, vymýtit nesmyslné pověry a předsudky v podvědomí lidí a v neposlední řadě netopýry představit jako jedinečné a užitečné tvory, kteří si zaslouží žít v naší blízkosti," říká hlavní autorka výstavy, Dita Weinfurtová. "Příkladem dlouhodobého soužití lidí a netopýrů je i zámek v Žihobcích, neboť jeho půdy využívá tradičně jako letní úkryt početná k! olonie vzácného vrápence malého," dodává Weinfurtová.
Výstava je k dispozici na zapůjčení i pro další muzea, ekocentra a ostatní zájemce a postupně putuje po celé České republice. V letošním roce již byla k vidění např. ve Voticích, na hradě v Týnci nad Sázavou nebo v Mělníce. V Muzeu Lamberská stezka v Žihobcích ji můžete navštívit až do konce února 2013, vždy od pondělí do pátku v 9:00 -- 16:00 hod.

Kontaktní osoba: Petra Schnitzerová
Telefon: 605870323
E-mail: nova-petra@centrum.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů