Pátek, 29. března 2024

Veřejnoprávní Česká televize musí zachovat aktuální ekologickou publicistiku, ať už je trnem v oku komukoli

Veřejnoprávní Česká televize musí zachovat aktuální ekologickou publicistiku, ať už je trnem v oku komukoli

Sdružení Arnika vyzývá ředitele České televize Petra Dvořáka i členy Rady ČT, aby při zítřejším schvalování nové podoby ekologických pořadů zachovali prostor pro publicistické pořady, které se cíleně a dlouhodobě budou zabývat aktuálními ekologickými kauzami. Napomohou tím navázat na současné relace Nedej se! a Přidej se, které představují ve vysílání veřejnoprávní TV důležitý prvek ,,hlídacího psa" a kvality, přestože jsou trnem v oku pro mnohé podniky nebo developery.

"Prostor poskytnutý pro investigativní publicistický pořad Nedej se! v uplynulých dvaceti letech představoval významný přínos pro dodržování zákonů v Česku. Nedej se! pomohlo předejít mnoha možným a nenávratným škodám na životním prostředí. Nebráníme se modernizaci stávajících pořadů nebo doplňování o jiné formáty. Jsme však přesvědčeni, že aktuální publicistika řešící ochranu životního prostředí před zbytečnou devastací má mít prostor právě ve veřejnoprávní televizi. Ředitel ČT Petr Dvořák i předseda Rady ČT Milan Uhde by měli ukázat, že televize pod jejich vedením nepodléhá politickému tlaku a aktuální publicistický pořad o životním prostředí zachovají," říká předseda Arniky RNDr. Jindřich Petrlík.

Jedinečný blok ekologických pořadů, mezi nimiž figurují tituly jako Nedej se!, Přidej se... a další, vysílá Česká televize již dvacet let. Nejde sice o pořady s maximální sledovaností, ale ta u veřejnoprávní televize není cílem, protože její činnost není financována z reklamy. Na provoz přispívají všichni, kteří platí koncesionářské poplatky, tedy v podstatě každá česká domácnost. A v nemalé části těchto domácností jsou lidé, kteří mají zájem o aktuální publicistiku a watchdogové aktivity v oblasti životního prostředí.

Podobné pokusy, které měly pro mnohé politiky a developery problematické pořady smést z obrazovky, proběhly už v minulosti. Naposledy v červnu 2011, kdy vedení televize také uvažovalo o jeho zrušení. Tehdy se tomu, i díky tlaku veřejnosti, podařilo zabránit.

Více informací je k dispozici na arnika.org

Vratislav Vozník
tiskový mluvčí sdružení Arnika

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů