Pátek, 19. dubna 2024

Ekologové chtějí koupit stráň nedaleko Jaroměře

Ekologové chtějí koupit stráň nedaleko Jaroměře

Ekologové chtějí odkoupit stráň vyhledávanou teplomilnými živočichy u Brodu nad Labem nedaleko Jaroměře na Náchodsku. V lokalitě by měla vzniknout rezervace pro ještěrky a další živočichy. ČTK o tom informoval David Číp ze Základní organizace Českého svazu ochránců přírody Jaro Jaroměř.

"Spolu s některými brouky, motýly a obojživelníky patří i plazi mezi velmi zranitelné a ubývající skupině živočichů," uvedl Číp. V lokalitě kromě vzácných živočichů rostou také ohrožené rostliny, například růže galská či hořeček brvitý. Ochránci chtějí lokalitu po odkoupení otevřít veřejnosti. "Podobným místům totiž pohyb lidských návštěvníků svědčí, pravidelně zdupávané cestičky jsou místa, kde se rády sluní nejen ještěrky a motýli, ale i celá řada dalších teplomilných živočichů," uvedla Alice Janečková, která se péči o území věnuje téměř deset let.

O zhruba pětihektarovou lokalitu u obce Brod se ekologové starají od roku 2003, například ji pravidelně kosí. Současní majitelé ji chtějí prodat a zájem projevili pěstitelé rychle rostoucích japonských topolů. "Vysázení topolů by celou lokalitu i s jejími obyvateli zlikvidovalo," uvedl Číp. Ekologové proto v rámci kampaně Místo pro přírodu shánějí peníze na odkup lokality. Více informací je možné najít na www.mistoproprirodu.cz či na www.jarojaromer.cz/spolek.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů