Čtvrtek, 28. března 2024

Jaký druh dopravy je nejekologičtější?

Jaký druh dopravy je nejekologičtější?

Cyklistiku je třeba zakázat jako neekologickou, napsal nedávno na svém blogu Ladislav Jakl, tajemník prezidenta Václava Klause. Je to provokace a ironie, nicméně správně to ukazuje na to, že doprava považovaná za ekologickou ještě vůbec ekologická být nemusí.

Jakl upozorňuje na to, že cyklisté jedou na jídlo, které musí být někde vypěstováno. A na to jsou potřeba fosilní paliva - pro stroje i výrobu hnojiv a pesticidů. Znamená to produkci skleníkových plynů a další ničení přírody. Podle Jakla ve větší míře než u výroby paliv používaných do aut. Z diskuse podložené čísly, která před pár lety proběhla na serveru novin New York Times , však vychází opak. Přesto používání aut může být občas skutečně pro přírodu šetrnější než jiný typ dopravy.

V USA (údaje z Česka nejsou k dispozici) je to na delší vzdálenosti například v průměru lepší než autobus. Ekologové sice mají rádi hromadnou autobusovou dopravu, ale ta je ekologicky šetrnější jen v tom případě, pokud je autobus dostatečně zaplněn. Jenže to většinou není - v USA jezdí v průměru v autobuse deset lidí, a tak ekologičtěji vychází auto. I když v něm v průměru je jen 1,6 člověka. V roce 2010 bylo třeba na přepravu jednoho cestujícího na jednu míli v autě vynaložit 3447 jednotek energie BTU, zatímco v autobuse to bylo 4118 BTU. Efektivnější a ekologičtější byl vlak, ale to bude podle odborníka na dopravu Erika Morrise z Universtity of California platit jen do roku 2025.

Pak přijdou nové ekologické limity pro automobily a auto se rázem stane nejekologičtějším dopravním prostředkem poháněným strojem. Pokud tedy nepočítáme hromadnou dopravu ve městě. Ovšem podle Morrisových výpočtů jen v těch městech, kde je velká hustota obyvatel a třeba metro tam využívá skutečně hodně lidí.

AUTOR: Marek Hudema

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů