Úterý, 23. dubna 2024

Společnost Terea chce v Chebu postavit spalovnu odpadu

Společnost Terea chce v Chebu postavit spalovnu odpadu

Napůl městská společnost Terea chystá v Chebu stavbu spalovny odpadu. Měla by jednak snížit náklady na likvidaci odpadu, ale také přispět k udržení ceny tepla ve městě. Pokud se ukáže záměr ekonomicky rentabilní a projde schvalovacím procesem vlivu na životní prostředí, mohla by stavba začít už na konci letošního nebo na začátku příštího roku, řekl dnes novinářům jednatel firmy Terea Steffen Zagermann.

Se stavbou souhlasí i vedení města, které má ve společnosti Terea padesátiprocentní podíl. Podle starosty Pavla Vanouška (ČSSD) by závod na energetické využití odpadu neměl mít žádný významný dopad na životní prostředí. "Celý záměr chceme také prodiskutovat s občany," uvedl Vanoušek.

Podle Zagermanna by spalovna měla maximální kapacitu 20.000 tun odpadu ročně. Celé Chebsko nyní produkuje zhruba 32.000 tun odpadu za rok, město Cheb pak kolem 7500 tun. "Stavba by se dělala etapově. Odhadované náklady by byly asi 200 milionů korun," řekl Zagermann.

Společnost by podle jednatele mohla požádat i o dotace z evropských nebo švýcarských fondů. Spalovna ale musí být rentabilní i bez dotace. Návratnost investic odhaduje Zagermann na deset až 15 let.

Projekt spalování komunálního odpadu připravuje i Karlovarský kraj. Podle mluvčí krajského úřadu Andrey Bockové se do něj zatím zapojily obce reprezentující asi 50 procent obyvatel kraje. Cheb mezi nimi není. Místostarosta Tomáš Linda (ODS) ČTK řekl, že město zatím bude podporovat vlastní spalovnu před krajskou. "Právě kvůli synergickým efektům, které spalovna pro město přinese a které u krajského projektu chybí," uvedl Linda.

Technologie spalovny by podle plánů měla být taková, aby nijak nezhoršila životní prostředí, a to ani pachy, hlukem nebo znečištěním vzduchu. Navíc by mohla nabídnout pracovní místa asi 12 lidem.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů