Úterý, 23. dubna 2024

Průzkum pro jaderné úložiště na Žďársku bude vyjednávat Diamo

Průzkum pro jaderné úložiště na Žďársku bude vyjednávat Diamo

Geologický průzkum pro trvalé úložiště jaderného odpadu na Žďársku začal pro stát vyjednávat státní podnik Diamo. V tomto regionu má závod s uranovým dolem. O průzkumu s obcemi dosud jednala Správa úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO). Uzavření mandátní smlouvy s Diamem dnes ČTK potvrdila mluvčí správy Tereza Bečvaříková. Podle oslovených starostů tím zřejmě padá i připravený návrh smlouvy o spolupráci se správou úložišť.

Správa úložišť uzavřela mandátní smlouvu s Diamem na základě rozhodnutí ministerstva průmyslu a obchodu. Týká se zajištění všech náležitostí souvisejících s podáním žádosti o stanovení průzkumného území v lokalitě Kraví hora, uvedla Bečvaříková. Od zapojení Diama si prý ministerstvo slibuje urychlení procesu, protože tento podnik působí v lokalitě desítky let. Má tak detailní znalosti prostředí i specifik soužití obyvatel s provozem, který se zabývá radioaktivním materiálem.

Kraví hora patří mezi nynějších sedm vytypovaných lokalit pro úložiště. Lidem na Žďársku vadil záměr méně než jinde, protože jsou zvyklí na těžbu uranu. Na podzim ale začalo aktivně vystupovat sdružení Nechceme úložiště Kraví hora. Některé obce pod nátlakem aktivistů souhlas s podpisem smlouvy revidovaly, jinde uvažují o dalších anketách.

Změnu partnera někteří starostové uvítali. Zástupce Diama znají a jeho závod Geam s 1000 pracovníky je pro region důležitým zaměstnavatelem. Jiní mají obavy z toho, že pokud bude Diamo postupovat jen podle zákona, nemusí se samosprávám podařit v úředním řízení o povolování průzkumu prosadit všechny požadavky předjednané se správou úložišť, například proplácení nákladů obcí na nezávislé experty. "Cítím z pohledu obce to, že ta vyjednávací pozice obce neposílila," řekl starosta Stříteže Radek Štourač.

V úložišti se budou půl kilometru pod zemí skladovat tisíce tun vyhořelého paliva z atomových elektráren. SÚRAO má pro úložiště do konce roku 2018 vybrat v Česku dvě lokality, hlavní a záložní. Po dobu průzkumu by díky novele atomového zákona měly dotčené obce dostávat příspěvky. Pro Kraví horu by to ročně mohlo být celkem 8,7 milionu korun.

Kraví hora leží na území Stříteže, Moraveckých Pavlovic, Bukova, Věžné a Sejřku na Žďársku a zasahuje i do katastru dvou obcí na Tišnovsku - Drahonína a Olší. Správa úložišť se loni s tamními samosprávami dohodla na návrhu smlouvy, která by jí otevřela cestu ke geologickému průzkumu v tomto území.

Schvalování návrhu smlouvy v obecních zastupitelstvech pak šlo celkem hladce, zadrhlo se až v poslední obci, Bukově. I tamní zastupitelé na říjnové schůzi návrh schválili, ale kvůli tlaku odpůrců průzkumu usnesení zase zrušili a rozhodli o vyhlášení referenda. Konat se bude tento týden s prezidentskou volbou.

Obyvatelé Bukova budou odpovídat na otázku: Souhlasíte s tím, aby obec Bukov spolupracovala s Českou republikou - Správou úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) v procesu výběru lokality pro umístění hlubinného úložiště radioaktivních odpadů? Podle starosty Jiřího Vrbky se referendum přes změny ve vyjednávání musí uskutečnit. Už říjnu se v Bukově se 180 obyvateli konala anketa. Odpůrců průzkumu bylo 68, příznivců o dva více.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů