Pátek, 29. března 2024

Envireporting umí nejlépe v Krnově

Envireporting umí nejlépe v Krnově

Týmová iniciativa pro místní udržitelný rozvoj (TIMUR, o. s.) ocenila loni v prosinci už potřetí města, která věnují patřičnou péči informování veřejnosti o stavu životního prostředí ve svém katastru prostřednictvím svých www stránek.

Hodnoticí komise posuzovala webové prezentace 25 měst na základě předvýběru, který provedl TIMUR z 271 sídel nad 5000 obyvatel, pro něž je soutěž >>Zelená informacím<< určena. Řídila se při tom kritérii, jež vedle rozsahu a kvality informací zahrnují i uživatelskou přístupnost, aktuálnost, přehlednost, grafickou úpravu či dlouhodobé udržování stránek (např. existence ročenek). Primátor Kladna Ing. Dan Jiránek, předseda Svazu měst a obcí ČR, jenž soutěž zaštítil, uvedl: >>Považuji za přínosné, že soutěž motivuje města, aby otevřeně poskytovala informace obyvatelům, což zvýší jejich zájem o otázky životního prostředí.<<

MĚSTO INFORMUJE SYSTEMATICKY

Prvenství (už podruhé) obhájilo město Krnov, které se informování o životním prostředí věnuje systematicky a dlouhodobě (http://www.krnov.cz, sekce životní prostředí). Vydává např. aktuální infomateriály, ve spolupráci s TIMUR připravilo zprávu o stavu životního prostředí v celém správním obvodu atd. Jeho starostka Mgr. Alena Krušinová vyzdvihla především zásluhy pracovníků odboru životního prostředí pod vedením Ing. Rostislavy Rollerové.

Na druhém místě (rovněž podruhé) se umístila Kopřivnice, jejíž prezentace k životnímu prostředí je umístěna na samostatné doméně (http://zivotniprostredi.koprivnice.org) a podle vyjádření poroty může posloužit jako inspirace dalším městům. Stránky nabízejí informace zpracované i formou videospotů (např. jak správně topit, nakládat s odpady aj.).

Bronzovou příčku obsadilo hlavní město Praha, jež bylo do výběru zahrnuto poprvé. Jeho stránky o životním prostředí (na adrese http://envis.praha-mesto.cz) porotu zaujaly svou obsáhlostí. Portál slouží uživatelům od roku 2002 a v současnosti prochází modernizací.

O soutěži Zelená informacím

Soutěž Zelená informacím, kterou organizuje občanské sdružení TIMUR se záštitou Ministerstva životního prostředí a Svazu měst a obcí ČR, oceňuje nejzdařilejší prezentace životního prostředí na oficiálních stránkách měst. Do výběru jsou zahrnuta města z celé ČR nad 5000 obyvatel. Cílem soutěže je motivovat k uživatelsky přátelskému elektronickému publikování údajů o životním prostředí s využitím originálních forem a vhodných indikátorů.

Více informací na www.timur.cz.

Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů