Středa, 24. dubna 2024

Efektivita komplexu ve tvaru krystalu

Efektivita komplexu ve tvaru krystalu

Londýn je město doslova nabité architektonickými skvosty, a to jak z dávné historie, tak těmi nejmodernějšími. Koncem září loňského roku se veřejnosti otevřela další budova, jež výrazně vystupuje z šedi průměru nejen díky svému odvážnému architektonickému řešení, ale i vzhledem k použitým technologiím a nadstandardnímu pojetí ekologických aspektů.

Řeč je o budově s názvem Crystal, kterou vybudovala společnost Siemens jako své centrum pro udržitelný rozvoj moderních měst.

NEJZELENĚJŠÍ STAVBA

Výstavba komplexu ve tvaru krystalu, který lze bez nadsázky označit jako jednu z "nejzelenějších" staveb na světě, trvala jeden a půl roku a společnost Siemens do projektu investovala zhruba 35 milionů eur. V objektu, který navrhla mezinárodní architektonická kancelář Wilkinson Eyre Architects, se nachází konferenční centrum s kapacitou 270 míst a také největší světová výstava věnovaná trvale udržitelnému rozvoji městských aglomerací.

siemensInteraktivní výstava na ploše 2000 m2 představuje nejmodernější způsoby uspořádání městské infrastruktury a pokročilé technologie v oblasti integrované dopravy, technologie budov, dodávky energií a vody a dostupnosti zdravotní péče. Cílem je ukázat návštěvníkům městskou infrastrukturu blízké budoucnosti, která pomáhá zvyšovat kvalitu života ve městech a současně je maximálně ohleduplná vůči životnímu prostředí.

ÚČELNÉ VYUŽÍVÁNÍ OBNOVITELNÝCH ZDROJŮ

Jedním z vystavených exponátů by mohl být samotný Crystal, protože budova o rozloze přes 6300 m2 je vzorem v oblasti hospodaření s energií. Oproti srovnatelným kancelářským komplexům totiž spotřebovává o 50 % méně energie a produkuje o 65 % méně oxidu uhličitého. Výjimečných výsledků v oblasti energetické efektivity bylo dosaženo zejména díky inteligentní správě tepelného a vodního hospodářství. Energie potřebná na vytápění, chlazení a ohřev vody pochází z obnovitelných zdrojů. O výrobu části elektrické energie se stará fotovoltaický systém umístěný na střeše, solární kolektory a geotermální tepelná čerpadla ohřívají vodu pro topný systém, sociální zařízení a kuchyně. I takto získané teplo je ovšem nutné využívat účelně, každá místnost je proto vybavena senzory, jež detekují počet lidí v daném prostoru a automaticky podle něj nastavují intenzitu vytápění a ventilace.

V Crystalu nepřijde nazmar ani kapka vody. Značnou část používané životodárné tekutiny totiž představuje upravená dešťová voda, která se shromažďuje v podzemní nádrži. Sbírá se i voda odpadní, jež se čistí a znovu využívá, například na splachování či zavlažování zeleně.

ÚSPORNOST A RECYKLACE

Skleněná fasáda budovy evokuje podobu černého krystalu, jehož rozličné plochy jsou vůči sobě nasměrovány tak, aby se do budovy dostalo maximální množství denního světla a současně bylo zamezeno jeho přístupu do těch částí interiéru, kde je nežádoucí. Inteligentní osvětlovací technologie značky Osram se starají o ideální světelné podmínky a v případě potřeby aktivují zdroje umělého světla. Architekti a technici navrhli řadu součástek a prvků v Crystalu tak, aby se při jejich výrobě spotřebovalo co nejméně materiálu a byly recyklovatelné.

Díky použitým technologiím je Crystal, jež se nachází v historických Royal Victoria Docks ve čtvrti Newham, jednou z energeticky nejefektivnějších staveb světa. Cílem společnosti Siemens je získat pro objekt nejvyšší ocenění podle uznávaných mezinárodních certifikačních kritérií pro energeticky úsporné budovy. Crystal by se tak stal první budovou, která je držitelem ocenění "Outstanding" podle standardu BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method) a ocenění "Platinum" podle certifikace LEED (Leadership in Energy & Environmental Design).

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů