Pátek, 29. března 2024

NSS zamítl stížnost firmy, která chtěla stavět větrné elektrárny

NSS zamítl stížnost firmy, která chtěla stavět větrné elektrárny

Nejvyšší správní soud (NSS) zamítl kasační stížnost společnosti Wind Technology, jež chtěla stavět dvě větrné elektrárny v katastrálním území Větrov nedaleko Petrovic na Ústecku. Původně získala stavební povolení, ale ochranáři nakonec stavbu neumožnili kvůli výskytu silně ohroženého tetřívka obecného. ČTK to dnes zjistila z rozsudku zpřístupněného v soudní databázi.

Firma nyní podá ústavní stížnost kvůli údajnému porušení práva na spravedlivý proces. "Máme platné stavební povolení, ale nemůžeme stavět," řekl ČTK předseda představenstva Rostislav Beneš. V paralelním soudním řízení firma bojuje o náhradu vzniklých ztrát.

Příprava stavby se táhne téměř deset let. Investor dosáhl změny územního plánu, získal kladné stanovisko ohledně vlivů na životní prostředí a uspěl i ve stavebním řízení. Projekt ale zastavila Česká inspekce životního prostředí kvůli údajnému tokaništi ohroženého tetřívka.

Ochranáři pak neposkytli firmě potřebnou výjimku, neuspěla ani u ministerstva životního prostředí. Žalobu zamítl v roce 2011 Městský soud v Praze. V následné kasační stížnosti společnost upozorňovala na údajně nesprávné právní posouzení věci městským soudem, nepřezkoumatelnost rozhodnutí úředníků a další vady řízení.

Nejvyšší správní soud však nenašel důvod k zásahu. "Stěžovatel v kasační stížnosti zcela pomíjí prvořadý veřejný zájem na zachování populace tetřívka obecného v uvedené lokalitě," stojí v rozsudku senátu s předsedkyní Ludmilou Valentovou. Beneš ale některé údaje o výskytu tetřívka na sporné parcele zpochybňuje.


Jan Tomandl

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů