Pátek, 19. dubna 2024

Astronomové i zájemci o noční oblohu mapují světelné znečištění

Astronomové i zájemci o noční oblohu mapují světelné znečištění

Světelné znečištění opět mapují od ledna do května astronomové po celém světě v rámci mezinárodního projektu Globe at Night. Zapojit se mohou i zájemci z řad veřejnosti. Stačí, když vyhledají na noční obloze asi hodinu po západu Slunce souhvězdí Oriona či Lva a zkusí odhadnout, jak slabé hvězdy z daného souhvězdí ještě vidí. V loňském roce bylo zaznamenáno 16.850 pozorování z 92 zemí včetně České republiky, uvádí se na internetových stránkách Astronomického ústavu AV ČR a České astronomické společnosti.

Kampaň se pořádá již osmým rokem a upozorňuje na světelné znečištění jako závažný globální problém, který může ovlivňovat životy lidí i zvířat. Setkávají se s ním obyvatelé všech hustě osídlených oblastí, zejména pak lidé žijící ve velkých městských aglomeracích. Právě ty zaplavuje mnoho mnohdy bezúčelových světelných zdrojů, jako jsou pouliční lampy, reklamní poutače nebo halogenové reflektory.

Letos se pozorovací kampaň Globe at Night ještě více oproti minulým ročníkům rozšíří. Zájemci o astronomii mohou pozorovat v několika termínech mezi 3. až 12. lednem, 31. lednem až 9. únorem, 3. až 12. březnem, 31. březnem až 9. dubnem nebo 29. dubnem až 8. květnem.

Souhvězdí Oriona nebo Lva jsou podle odborníků přitom natolik nápadná, že je snadno dohledají i laikové, kteří se na nebi jinak neorientují. Pomoci by jim měly i speciální vyhledávací mapky. Podrobné informace o projektu jsou k dispozici na stránkách Hvězdárny a planetária Brno ww.hvezdarna.cz/globeatnight, nebo na oficiálních anglických stránkách www.globeatnight.org.

Pozorovatelé by neměli při pozorování používat žádné bílé světlo. Budou-li porovnávat počet stálic viditelných v souhvězdí Orionu, mohou si posvítit nanejvýš tlumeným, červeným svítidlem, například "blikačkou" z jízdního kola. Před započetím pozorování by měli alespoň 15 minut setrvat na pozorovacím stanovišti, aby si jejich oči dostatečně zvykly na tmu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů