Sobota, 20. dubna 2024

Poradíme jak na vlhkost, plísně i úniky tepla v domech a bytech

Poradíme jak na vlhkost, plísně i úniky tepla v domech a bytech

Zima je v plném proudu. Ceny energií neklesají, spíše naopak, a mnoho lidí řeší, jak ušetřit výdaje na vytápění. Venkovní teploty pod bodem mrazu prochladí slabá místa v domech a bytech a často odhalí stavební nedostatky. Objevuje se plíseň, rosí se okna. Občanské sdružení ENVIC dokáže nejen odhalit příčiny plísní, vlhkosti či uniků tepla, ale navrhne i řešení vzniklých problémů.

Měření provádíme nejen termokamerou.
Každou zimu se na občanské sdružení Envic obrací desítky obyvatel Plzně s dotazy na řešení vlhkosti a plísní v domech. "Jsme schopni, po důkladném měření, odhalit příčiny vzniku plísní. Měření provádíme termokamerou a multifunkčním přístrojem pro měření teploty a vlhkosti vzduchu a koncentrace CO2. Samozřejmě nabízíme i praktické možnosti řešení vzniklých problémů" vysvětluje Václav Šváb z občanského sdružení Envic.
Pokud je dům nedostatečně tepelně izolován (starší zástavba) nebo je teplená izolace provedena nekvalitně (v případě starších staveb i novostaveb), dochází ke zvýšeným únikům tepla z domu. Dochází tak nejen ke ztrátám tepla a neúměrně vysokým nákladům na vytápění, ale i ke snížení vnitřní teploty stěn. "Následkem je mnoho negativních projevů -- poruchy konstrukce, vlhnutí zdí, tvorba plísní a zhoršuje se tepelná pohoda. Pokud se k tomuto problému přidá nedostatečné větrání nebo nefunkční větrací systém, mohou být prob! lémy s vlhkostí a plísněmi obrovské", dodává Šváb.

Kvalitně zateplete a větrejte...
Jak předcházet vzniku plísní a únikům tepla? "Důležité je kvalitní zateplení budovy a odstranění tzv. tepelných mostů", říká Šváb. Podstatné je dále dostatečné větrání (průvanem okny, větracím systémem nebo větracím systémem se zpětným získáváním tepla) a maximální odstranění zdrojů vlhkosti (sušení prádla v sušárnách - ne v koupelně nebo v pokoji, používání digestoře s odtahem do exteriéru, omezení nadměrného množství květin apod.).

Jak to probíhá v praxi? Zajímavý příklad.
Manželé Bílkovi zateplili starší dům a začali platit méně za energie. U podlah a ve spodních koutech však i po zateplení zůstávala vlhkost na zdech a zdi byly chladné, jedno místo bylo obzvlášť zasaženo vlhkostí. Pracovníci občanského sdružení ENVIC provedli snímkování domu termokamerou a změřili vlhkost a další parametry v interiéru domu. Ukázalo se, že při rekonstrukci domu nebyl zateplen sokl, kterým pak! ve zvýšené míře unikalo teplo, díky tomu se prochlazovaly a v! lhly spodní kouty a podlahy místností. V místě zvýšeného výskytu vlhkosti termokamera zjistila, že příčinou je sloupek přizděný k domu a odvádějící z něj teplo. "Dle doporučení ENVIC, o.s. manželé Bílkovi dodatečně zateplili sokl domu, sloupek posunuli dále od domu, aby se mezi něj a dům vešla tepelná izolace. Prochládání koutů a srážení vlhkosti na zdech tím bylo odstraněno a i druhé měření termokamerou potvrdilo, že úniky tepla byly odstraněny. Pokud by manželé Bílkovi problém déle neřešili, v místě vlhnoucích zdí by se objevila plíseň", říká Šváb.

Rádi poradíme jak si vylepšit tepelnou pohodu v domech i bytech.
V případě zájmu o měření se mohou zájemci obracet na občanské sdružení ENVIC: tel.: 377 220 323, email: ic.plzen@envic.cz.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů