Sobota, 20. dubna 2024

Experti ze 140 zemí se dohodli na omezení rtuťových emisí

Experti ze 140 zemí se dohodli na omezení rtuťových emisí

Zástupci více než 140 států světa se dnes v Ženevě dohodli na textu smlouvy, která omezuje emise jedovaté rtuti. Podle expertů Programu OSN pro životní prostředí (UNEP) by smlouva mohla vstoupit v platnost během tří až pěti let. Příprava dohody trvala tři roky.

Minamatská smlouva nese jméno japonského města, jehož obyvatelé byli v polovině 20. století otráveni rtuťovými odpady. Dohoda omezuje užívání rtuti v některých předmětech běžné potřeby, například teploměrech nebo fluorescentních lampách, má ale hlavně snížit emise rtuti z elektráren a cementáren. Chráněni před nebezpečným prvkem mají být i horníci, kteří rtuť užívají k oddělení zlata od hlušiny.

Rtuť je vysoce jedovatá. Pokud se dostane do lidského organismu, poškozuje imunitní systém a způsobuje psychické problémy a poruchy trávícího, dýchacího a oběhového systému. Vypracování smlouvy navrhli už před deseti lety odborníci z Norska a Švýcarska.

Podle údajů UNEP jsou vody ve světových jezerech a řekách zamořeny až 260 tunami rtuťového odpadu. V horní stometrové vrstvě světového oceánu se množství rtuti za posledních sto let zdvojnásobilo, v hlubších vrstvách se zvýšilo o 25 procent.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů