Úterý, 16. dubna 2024

Ad ekologické barvy

Ad ekologické barvy

Co dělá barvu ekologickou?

V současné době je populární označovat výrobky nálepkou "eko" nebo "bio" v takovém rozsahu, že to už patří spíš k povinnosti. Mnozí výrobci toto označení používají k vyjádření pouze částečné pravdy. Je to podobné, jako když výrobce nezdravě přeslazené limonády označí každou lahev svého výrobku velkou nálepkou "0% TUKU!" - což je jistě pravda, ovšem naprosto nepodstatná. Na zdraví člověka bude mít takový produkt jasný vliv ač třeba vyroben i z těch nejkvalitnějších surovin. Dnešní realita ve světě nátěrových hmot je podobná - označení "Ekologická" nese i barva na vodní bázi, sice s velice nízkým obsahem VOC (těkavé organické látky), ale jinak vyrobena chemickou syntézou ropných látek.

Přírodní suroviny?

Toto je něco, s čím se konvenční výrobci moc nechlubí. A my bychom se měli ptát proč. Zpravidla se uvádí "nejkvalitnější suroviny". Co to ale je, taková nejkvalitnější alkydová pryskyřice?
O vodou ředitelných akrylátových barvách se moc rozepisovat nemusíme - jako ředidlo voda, nepochybně přírodní produkt. Schnutí odpařováním vody - pro člověka naprosto neškodné. To co po vyschnutí zůstane je ovšem opět jen ropný derivát, pocházející z rafinerie.

Jedinou opravdu ekologickou alternativou jsou nátěry vyrobené z přírodních surovin, a to z takových, které se běžně vyskytují a člověk s nimi může přijít kdekoli do styku. Jen toto může být považováno za přírodní nátěr.

Dalším důležitým aspektem jsou elektrochemické vlastnosti přírodních nátěrů. Člověk je přizpůsoben životu v prostrředí, kde jsou záporné ionty. Jen v takovém prostředí se cítíme komfortně. Syntetické materiály se chovají opačně, v prostorech je nízká koncentrace záporných iontů a v nově budovaných objektech přispívají k tzv. syndromu nemocných budov (Sick building syndrome) - spolu s dlouhodobě se uvolňujícími syntetickými výpary ze stavební chemie a vybavení interérů

Zdravý natěrač?

Obvykle používaným kritériem pro ekologickou barvu je, jak bezpečná je práce s ní pro toho, kdo ji aplikuje. Organické těkavé látky, které se používají jako rozpouštědla v chemických aplikacích, jsou špatné pro živé organismy. Způsobují bolesti hlavy, mnohé z nich jsou rakovinotvorné, mohou způsobit poškození jater nebo oslepnutí v případě požití. Zejména aromatické uhlovodíky, ale i mnohé další látky nejsou něco, s čím byste chtěli být denno denně ve styku. Proto legislativa po celém světě postupně omezuje používání produktů s těmito těkavými prvky. Všichni výrobci dnes nabízí akrylové barvy na vodní bázi, bez přítomnosti VOC a mnohdy tudíž proklamované jako enviromentálně přátelské. Vůči zdraví natěrače jistě přátelské jsou. Z hlediska enviromentálního je to, co po vyschnutí zbyde, ale zase jen plast - a dá se plast označit za něco přírodního? Neškodlivé pro natěrače ještě neznamená celkovou prospěšnost a neškodlivost. Se zdravotní závadností pro natěrače si s našemi barvami hlavu nelámeme - pokud se nejedná o člověka bažícího barvy jíst, pít a používat do koupele, nemusí si s ní lámat hlavu ani natěrač.

Alternativa je Vaše volba...

Je na každém z nás, co si dáme v obchodě do vozíku, zda to budou kvalitní zdravé suroviny, nebo máme rádi co nejplnější vozík za co nejnižší cenu. Sice ne tak bezprostředně, ale obdobně ovlivňuje naše zdraví i to, co si oblékáme a v čem bydlíme a žijeme. Na trhu se sice pomalu, ale přece, začínají objevovat znovunalezené tradiční, zdravé stavební materiály. Jsme rádi, že k tomu můžeme přispět i my..

ZDROJ:http://www.ekobarvy.cz/

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů