Pátek, 29. března 2024

Odpadové hospodářství na Kypru

Odpadové hospodářství na Kypru

1.1. Oficiální název státu

  • Kyperská republika, Kypriaki Dimokratia (řecky), Kibris Cumhuriyeti (turecky), Republic of Cyprus (anglicky)

1.2. Rozloha

Rozloha ostrova je 9 251 km2, z toho 43 % území se nachází mimo jurisdikci vlády Kyperské republiky (37 % území je okupováno tureckými vojsky, na 3 % území jsou britské vojenské základny a 3 % území zabírá nárazníkové pásmo, v němž operují vojenské jednotky OSN - UNFICYP (mimo jiné i Slováci).

1.3. Počet obyvatel, hustota na km^2, podíl ekonomicky činného obyvatelstva

  • Počet obyvatel: Podle sčítání lidu, které se uskutečnilo v říjnu 2011, žije v Kyperské republice 838 897 obyvatel a na okupovaných územích 294 906 obyvatel. Poměr tureckých Kypřanů a přistěhovalců na okupovaných územích je však velmi těžké stanovit.
  • Hustota obyvatel na 1 km2: 94 osob/km2 při započítání všech obyvatel celého ostrova s výjimkou cizích vojsk, 148 osob/km2 na vládou kontrolovaném území (tj. 57 % rozlohy státu)
  • Podíl ekonomicky činného obyvatelstva: 51 %.

1.4. Průměrný roční přírůstek obyvatelstva a jeho demografické složení

  • Průměrný roční přírůstek obyvatelstva: +0,8%
  • Demografické složení obyvatelstva:
    • podle pohlaví: 49,6 % mužů, 50,4% žen
    • věkové složení: 0-14 let ... 16,9%, 15-44 ...45,1%, 45-64....25%, 65 + let ... 13 %
    • podle bydliště: 70,2 % ve městech, 29,8% na venkově

1.5. Národnostní složení

Řečtí Kypřané 75,4 % (včetně Maronitů, Arménů a Latinů), turečtí Kypřané 10 % a cizinci s trvalým pobytem na Kypru 14,6 %.

1.6. Náboženské složení

Řečtí Kypřané se hlásí k řecké pravoslavné církvi, turečtí Kypřané k islámu. Na Kypru působí též maronitská, arménská, katolická a anglikánská církev.

1.7. Úřední jazyk a ostatní nejčastěji používané jazyky

  • Úřední jazyky: řečtina a turečtina
  • Další nejčastěji používaný jazyk: angličtina

1.8. Administrativně správní členění země, hlavní město a další velká města

  • Administrativně správní členění: Kypr je rozdělen na šest administrativních oblastí: Nikósie, Famagusta, Limassol, Pafos, Larnaka a Kyrenie.
  • Hlavní město: Nikósie (řecky Lefkosia) 236 200 obyvatel
  • Další města: Limassol (řecky Lemesos) 187 100 obyvatel, Larnaka 83 500 obyvatel, Pafos 56 700 obyvatel, Paralimni -Agia Napa

1.9. Peněžní jednotka a její členění, používání jiných měn

do 31.12.2007 - kyperská libra (CYP) = 100 centů

od 1.1.2008 - EURO - pevný kurz 1 EUR = 0,585274 CYP

Kypr má v přepočtu na hlavu jednu z největších produkcí domovních odpadů na hlavu. Je to dáno mj. i značným množstvím čerstvých potravin, jež lidé spotřebovávají a i donedávna dosti vysokou životní úrovní, jež však v důsledku krize v Řecku nyní upadá. Cizinec znající odpadové poměry v jiných státech Balkánu by očekával podobný obrázek, jako v mnoha státech této oblasti, tzn. odpadky na všech trochu skrytých místech. Je nutno říci, že na Kypru je situace lepší. Zarazí vás například hned to, že dálnice jsou opatřeny výraznými tabulemi, kde je napsáno, že vyhazování odpadků z aut je trestáno tučnou pokutou. Dalším překvapením jsou i úklidové čety, jež pravidelně provádějí údržbu květin komunikací a uklízí hlavní trasy. Relativně dobře pracuje také systém sběru tříděného odpadu prostřednictvím kontejnerů na tříděný sběr a místy i pytlového sběru zajišťovaný Green Dot Cyprus, obdobou českého EKO-KOMu. Svoz odpadů zajišťují často soukromé firmy pronajaté obcí. Bolestí je však množství starých ekologických zátěží (zejména skládek) a nedostatek moderních skládek odpadů (i když i tady nastal jistý posun - existují min.2). Je zde značná snaha vybudovat něco jako sběrná střediska odpadů (podle posledních informací jich má být 38). Další zajímavostí je starost o odpadové hospodářství, kde se stýkají dvě ministerstva - zemedělství a ŽP a vnitra, ale mnoho záležitostí je na bedrech obcí a prefektur. Situace je tak trochu pro někoho, kdo zde dlouhodobě nepůsobí, trochu nepřehledná. Nikdo jinýse stará např. o provoz skládek, někdo jiný o rekultivaci. Komplikace bývají občas i identifikací pozemků. Je nutno podotknout, že české firmny se v posledním desetiletí podílely na zlepšení odpadového hospodářství Kypru. Jmenujme např. ÚVP Brno, jež dodal technologii pro dopalování bioplynu na ČOV Carlsberg, GEOtest Brno, jež prováděl rozsáhlé mapování skládek a posouzení jejich vlivu na ŽP, TT servis a PREMAK, ZVVZ, jež se podílely na instalaci technologií pro ekologicky bezpečné spalování různých odpadů v cementárně Vassiliko, REFLEX Zlín, jež dodal na Kypr kontejnery pro tříděný sběr a další.

ZDROJ: www.mzv.cz, EnviWeb, Aristid Franc. Autor několik let působil v oblasti odpad. hospodářství na Kypru a v Řecku.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů