Úterý, 19. března 2024

Novela energetického zákona poprvé v historii stanovuje povinnost stavět energeticky téměř nulové domy

Novela energetického zákona poprvé v historii stanovuje povinnost stavět energeticky téměř nulové domy

Novela zákona o hospodaření energií, platná od 1.1. 2013 přináší velké změny v požadavcích na spotřebu energie v domech. Poprvé v historii definuje tzv. budovy s téměř nulovou spotřebou energie a stanovuje povinnost stavět takto energeticky úsporné domy nejpozději od roku 2020 (některé typy budov dokonce už od roku 2016!).
Občanské sdružení ENVIC vytvořilo nový web www.nulovedomy.org, který přináší všechny potřebné informace o domech s téměř nulovou spotřebou energie (dále jen nulové domy).
Dalšími novinkami v zákoně je např. povinnost předkládat průkaz energetické náročnosti budovy při prodeji nebo pronájmu nemovitosti, změny v kontrolách kotlů a klimatizačních jednotek a apod.

Nulové domy -- domy budoucnosti
"Budovy spotřebovávají v Evropské unii cca 40 % veškeré energie. To znamená obrovské sumy peněz vynaložené na provoz domů, závislost na dodavatelích energií i velkou zátěž životního prostředí. Značné množství domů je velmi energeticky neúsporných a spolu s energiemi jejich majitelé vyhazují komínem i peníze", říká Václav Šváb z občanského sdružení ENVIC (provozovatel webu www.nulovedomy.org).
Nový zákon 318/2012 (novela zákona 406/2000) o hospodaření energií se tento stav snaží řešit prosazováním energeticky výrazně úspornějších budov a domů. Nové domy musí být energeticky ještě úspornější než dříve a nejpozději od roku 2020 musí mít všechny nové budovy téměř nulovou spotřebu energie!
"To je velká výzva pro celé stavebnictví i výrobce technologií a majitelům nových domů přinese výrazné úspory energií a financí za energie", doplňuje Václav Šváb.
Nové požadavky na úspory energie je třeba splňovat i při rekonstrukcích domů (pok! ud se pro rekonstrukci domu rozhodneme -- zákon nás k rekonstrukcím nenutí).
ENVIC, o.s. vytvořilo nový web www.nulovedomy.org, který přináší mnoho informací o nulových domech. Web srozumitelně a zkráceně vysvětluje požadavky nového zákona a zároveň obsahuje i plné verze textu zákona a s ním souvisejících dalších důležitých dokumentů. Kromě zákonů se však věnuje zejména praktickým informacím a zkušenostem z oblasti pasivních a nulových domů (pasivní dům je předstupněm nulového domu) -- výpočty ekonomické návratnosti, rady z čeho stavět, čím nulový dům vytápět, využití Trombeho stěny, příklady domů z Plzeňského kraje a okolí (v kterých byla změřena kvalita vnitřního prostředí a kvalita zateplení termokamerou), seznam webových stránek výrobců technologií a mnoho dalších informací.

Jaké jsou termíny pro stavbu nulových domů podle nového zákona?
Nové domy (bytové, rodinné, administrativní) od roku 2018/2019/2020 musí mít téměř nulovou spotřebu energie a to:
- od! 1. ledna 2018 (pro domy s podlahovou plochou větší než 1 500 ! m2)
- od 1. ledna 2019 (pro domy s podlahovou plochou větší než 350 m2)
- od 1. ledna 2020 (pro domy s podlahovou plochou menší než 350 m2)

Nové domy veřejné správy od roku 2016/2017/2018 musí mít téměř nulovou spotřebu energie a to:
- od 1. ledna 2016 (pro domy s podlahovou plochou větší než 1 500 m2)
- od 1. ledna 2017 (pro domy s podlahovou plochou větší než 350 m2)
- od 1. ledna 2018 (pro domy s podlahovou plochou menší než 350 m2)
Konkrétní požadavky na nulové domy jsou součástí nové vyhlášky ke zmíněnému zákonu, která je k dispozici též na www.nulovedomy.org (ke dni vydání tiskové zprávy je k dispozici rozpracovaná neschválená verze -- platnost vyhlášky se předpokládá od 1.4. 2013).

Domy s energetickým štítkem
"Zmiňovaný zákon také rozšiřuje využívání průkazů energetické náročnosti budovy někdy nesprávně zvaných též "energetické štítky". Nově bude třeba nechat vypracovat průkaz i při prodeji domu nebo jeho ucelené části, při pronájmu ! domu a od roku 2016 i při pronájmu ucelené části domu (tedy například bytu v bytovém domě)", upozorňuje Václav Šváb.
Tyto povinnosti přinášejí pro majitele domů další administrativní zátěž. Ve své podstatě jsou ale průkazy energetické náročnosti budovy velmi prospěšné -- dávají nám důležité informace o tom, jak je daný dům energeticky úsporný nebo neúsporný. Při koupi auta se vždy zajímáme o jeho spotřebu -- o to více je pro nás důležitá informace o spotřebě energie v domu, který si pořizujeme, protože energie na provoz domu nás obvykle stojí za rok více, než nás stojí provoz auta.

Kontaktní osoba: Václav Šváb
Telefon: 734 552 334
E-mail: vaclav.svab@envic.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů