Pátek, 29. března 2024

Farmáři řeší dilema: buď velkochovy, nebo svoboda zvířat

Farmáři řeší dilema: buď velkochovy, nebo svoboda zvířat

"Máme toho dost," skandovaly tisíce lidí, kteří se shromáždili před budovou spolkového kancléřství v Berlíně. Účastníky veletrhu Grüne Woche (18.-27. ledna) tak chtěli upozornit na to, že zprůmyslněné zemědělství přináší více škody než užitku - zvířatům i spotřebitelům.

Ochráncům zvířat se nelíbí hlavně hromadné chovy, kde podle nich hospodářská zvířata trpí. "Za leskem veletržních pavilonů a září stánků se skrývá milionkrát znásobené utrpení zvířat," prohlašuje Hubert Weiger, šéf Svazu na ochranu životního prostředí a přírody (BUND). Kritizuje také nadměrné používání chemických přípravků na ochranu rostlin i průmyslových hnojiv.

Spolková ministryně pro výživu, zemědělství a ochranu spotřebitele Ilse Aignerová (CSU) však takovou kritiku odmítá jako neopodstatněnou. "Každý, kdo podporuje naši agrární reformu, musí vidět, že Německo pokročilo v ekologizaci zemědělství dále než většina evropských zemí," tvrdí Aignerová.

Na aktivisty si na jedné z tiskových konferencí došlápl také Joachim Rukwied, prezident Německého svazu rolníků (DBV). "Už těch útoků na naše chovatele bylo opravdu dost," zlobí se Rukwied.

Z více než 300 tisíc zemědělských podniků hospodařících v Německu jich zhruba dvě třetiny chovají hospodářská zvířata. Většinou jde o rodinné farmy. Právě na ně nejvíce dopadají zdražující klíčové vstupy - ceny motorové nafty, průmyslových hnojiv, pesticidů i elektřiny.

Palčivý problém představuje také pokračující úbytek zemědělské půdy. Denně se její výměra v Německu zmenšuje o 80-90 hektarů, což je zhruba velikost 116 fotbalových hřišť. Půdu polyká bytová i průmyslová výstavba, nové či rozšiřující se dopravní cesty.

"Naším cílem je omezit úbytek zemědělské půdy na 30 hektarů denně. Ale i to by bylo dost - je to výměra, na které hospodaří průměrný podnik v Bádensku-Württembersku," říká prezident DBV Rukwied.

Němečtí sedláci

680 TISÍC
členů čítá v Německu tamní rolnický svaz (DBV). Ten požaduje, aby Spolkový sněm konečně přijal účinný zákon na ochranu zemědělské půdy.

AUTOR: Václav Lavička
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů