Čtvrtek, 18. dubna 2024

Vláda: Podniky ušetří díky zmírnění ekologických předpisů

Vláda: Podniky ušetří díky zmírnění ekologických předpisů

Tuzemské podniky se dočkají zmírnění právních předpisů v oblasti ochrany životního prostředí. Ušetří tak osm miliard korun ročně. Vláda dnes schválila návrh ministerstev životního prostředí a průmyslu a obchodu na posílení konkurenceschopnosti a rozvoje podnikání v Česku z pohledu právních předpisů na ochranu životního prostředí. Na tiskové konferenci to oznámil premiér Petr Nečas.

"Podnikatelská sféra při realizaci těchto podnětů mohla uspořit přes osm miliard korun ročně a jednorázové úspory nákladů by byly 1,7 miliardy Kč," uvedl Nečas.

Materiál je výsledkem prací v rámci tzv. ekoauditu, v němž jsou shromažďovány podněty podnikatelů ohledně předpisů na ochranu životního prostředí. Na jejich základě se prověřuje, zda nejsou požadavky vyplývající z českých předpisů neodůvodněně přísné, zejména ve vztahu k předpisům EU. Účelem ekoauditu je zlepšování podnikatelského prostředí a snižování administrativní náročnosti.

Zástupci podnikatelů schválení návrhu vítají. "Výsledky jednání vlády lze považovat za prozatímní vítězství ve snaze o odstraňování neodůvodněných úskalí podnikání v ČR. Podnikatelská veřejnost věří, že tato iniciativa bude v příštích letech nadále pokračovat, a to, pokud to bude možné, i ve větším rozsahu," řekl ČTK prezident Hospodářské komory Petr Kužel.

V první vlně vládní experti definovali 59 opatření, druhá vlna obsahuje 74 podnětů, z nichž 36 je rozpracovaných do konkrétních úkolů. Některé jsou již v legislativním procesu. Například ve sněmovně je ve 2. čtení novela zákona o odpadech, který znamená úspory například ve změně vedení evidence nebezpečných odpadů pouze na elektronickou. Byl také zredukován seznam znečišťujících látek, které podléhají hlášení do registru znečišťování ze 70 na 26. Po vyhodnocení MŽP počítá s možností dalšího snížení jejich počtu.

Mezi novými podněty je i definiční úprava činností pro malé podnikatele, které podléhají hlášení do integrovaného registru. Počet podnikatelů, kteří hlášení podléhají, by se mohl snížit ze současných 5000 o třetinu. Popis všech typů odpadu nahradí popis pouze těch, které končí na skládce. Celkové množství popisů tak klesne o 86 procent. Firmy také nebudou muset hlásit odpady na ČSÚ a zároveň na obecních úřadech, ale jen na jednom místě a navíc budou moci uvádět jen průměrné hodnoty.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů