Pátek, 29. března 2024

Nově v informačním modelování budov

Mnohé firmy z odvětví stavebnictví a architektury do svých pracovních procesů integrují nový přístup k navrhování, jehož srdcem je informační model budovy. Integrované dodávání projektů prochází dynamickým vývojem.

Nově v informačním modelování budov

Před pěti lety byla detekce kolizí ještě téměř neznámý pojem a informační modelování budov (BIM) působilo spíše jako teorie. V počáteční fázi využívání této metody bylo jejím hlavním úkolem generovat informace. Dnes mají stavební týmy k dispozici množství dat, které potřebují sdílet a spravovat co nejefektivněji. Klíčovým nástrojem této správy je cloud. Tradiční pojetí CAD navrhování, podání nabídek a výstavba se transformuje na komplexní spolupracující procesy využívající výhod cloudových technologií.

Tradiční pojetí stavebních projektů zpravidla omezují smluvní hranice, definované role a dodavatelský řetězec. Stavební odvětví tlačí na režijní náklady a cílové marže - konkurují cenou spíše než hodnotou a kde je to možné, snaží se finančně zahojit na změnových procesech. Ekonomická krize však působí také jako katalyzátor žádoucích změn. Od dnů "hloupého CADu" se technologie vyvinuly na řešení s podporou informačního modelování budov, jejichž jádrem je v případě řešení Autodesk software Revit.

Poptávka po řešeních BIM roste - stále více státních úřadů a veřejných institucí doporučuje nebo vyžaduje používání této metody u velkých projektů. I velcí korporátní klienti si uvědomují její hodnotu a mnozí tento pracovní postup zavedli jako prostředek pro zvládnutí efektivního růstu. Například Starbucks buduje nové kavárny po celém světě a v zájmu optimalizované expanze vyžaduje použití aplikace Autodesk Revit u všech svých projektů.

EKOLOGICKÉ PROGRAMY

Důležitým faktorem jsou dnes rovněž ekologické programy a BIM hraje svou roli také v oblasti dlouhodobě udržitelného navrhování. Například podle britské organizace WRAP je britský stavební průmysl zodpovědný za více než 100 milionů tun odpadu spojeného se stavebními, demoličními a výkopovými pracemi, což představuje téměř třetinu celkového odpadu. V samotné Anglii končí 13 milionů tun tohoto odpadu na skládkách bez možnosti recyklace. Stavební odpad bývá často výsledkem změn ve stavebních návrzích na poslední chvíli, lidských chyb, nedostatečné komunikace a koordinace či nedostatku informací ve správný čas.

Technologie koncepční analýzy a rychlého modelování energetických toků v nástrojích BIM pomáhají omezovat plýtvání materiálem a energií. Je-li analýza provedena v rané fázi procesu, návrh se může optimalizovat pomocí dalších alternativ. Plány pak pomohou předpovědět ekologický dopad dokončené budovy. Tyto nástroje dokážou rovněž simulovat chování budovy tak, aby bylo možné vytvářet ji co nejudržitelněji a s minimem emisí skleníkových plynů.

Výsledky hloubkové analýzy budov a optimalizace jejich návrhu přinášejí značný užitek. V rychle expandujících městech, například v Dubaji, mnohé budovy vytvářejí víc energie než spotřebovávají.

RENOVACE BUDOV A ENERGETICKÁ OPTIMALIZACE

Další významnou oblastí, ve které BIM umožňuje udržitelnější návrh, je rostoucí počet modernizačních projektů. Renovace nyní v Evropě představují více než polovinu zakázek, přičemž zásadním faktorem nebo podstatnou součástí prací bývá energetická optimalizace.

Rychlé modelování energií v kombinaci s technikami laserového skenování a fotogrammetrie usnadňují zachycení existujících podmínek, slouží jako východisko pro přestavbu a pomáhají analyzovat výsledky.

Uživatelé pak mohou přijímat odpovídající opatření - například zateplení budovy, instalaci skla nebo renovaci fasády lze naplánovat na základě přesnějšího obrázku o energetické úspoře a celkovém potenciálu z hlediska udržitelnosti.

Nicméně procesy BIM bývají často výpočetně náročné. Velké architektonické firmy dokážou vytvářet fotorealistické vizualizace stavebních projektů a kalkulovat jejich dopad na okolí, protože mají prostředky na pořízení výkonného počítačového hardwaru. To donedávna znevýhodňovalo malé architektonické a projekční kanceláře. Dnes je ale možné procesy náročné na výpočetní výkon přenést do cloudu, takže si na běžnou práci mohou vystačit s existujícími systémy.

AUTOR: Patrik Minks

kráceno

Zdroj:STAVITEL
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů