Čtvrtek, 18. dubna 2024

Turisté ničí pískovcové skály v Tiských stěnách, čekají je úpravy

Turisté ničí pískovcové skály v Tiských stěnách, čekají je úpravy

Turistický provoz ničí pískovcové skály v přírodní památce Tiské stěny na Ústecku, ročně tam přijdou desetitisíce lidí. V příštích dvou letech je čekají úpravy za 4,6 milionu korun, které pohyb turistů usměrní. Vzniknou i nové kamenné schody a informační tabule v několika jazycích. Projekt zaplatí Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, ČTK to řekla její mluvčí Kateřina Šůlová.

"Cílem je záchrana unikátního skalního města v přírodní památce Tiské stěny, sanace území a snížení intenzity eroze, na níž se významně podílí lidská činnost. Rozšlapávání pískového povrchu kolem skal a odření povrchu skal přispívá k rychlému úbytku skalní hmoty, vzniku erozních rýh a snižování stability skalních forem," vysvětlila mluvčí.

V letech 2013 a 2014 by se měly zasypat erozní rýhy a na přístupových trasách a nejexponovanějších místech vyrostou přehrážky, dřevěné hranoly umístěné do písku a ukotvené do půdy. "Plní podobnou funkci u písku jako hráz u vody. Prostor za přehrážkou se postupně zaplní pískem a zamezí se tak jeho odnosu do okolí," dodala Šůlová.

Oprava čeká i přímo skalní bloky, vzniknou tam i nové kamenné schody. "Přírodní památka je kvůli své poloze a atraktivitě významnou rekreační zónou, zároveň představuje místo, které je důležité pro řadu živočichů a rostlin," uzavřela mluvčí.

O údržbu a provoz přístupu k vyhlídkám, prohlídkového okruhu a naučné stezky se stará obec Tisá, která leží pod skalním městem. Vybírá na něj poplatky 30 korun za dospělé a 15 korun za děti. V roce 2011 se proto dostala obec do sporu s ministerstvem vnitra. Tisá podle předchozího názoru ministerstva vnitra vybírala vstupné v rozporu se zákonem na ochranu přírody a krajiny. Podle něj má každý právo na volný průchod přes pozemky ve vlastnictví státu, pokud tím nezpůsobí škodu. Obci hrozil i soud, protože ministerstvo nemělo jiné páky, jak obci vybírání vstupného zakázat.

Obec ale v březnu 2011 přijala novou vyhlášku, kterou posvětilo ministerstvo životního prostředí. "Ministerstvo životního prostředí souhlasí s tím, že aby byla příroda ochráněná, tak musí být regulován vstup na význačné prvky, jakými jsou i Tiské stěny," řekl tehdy ČTK a Českému rozhlasu starosta obce Jiří Jandásek. Ročně skalní město navštíví kolem 20.000 platících turistů, mimo sezónu se ale vstupné neplatí.

Skalní komplex Tiské stěny je chráněný jako součást Chráněné krajinné oblasti Labské pískovce. Podobné problémy řešily i jiné obce, které chtěly vybírat peníze za vstup do skalních měst ve svém okolí, za vstup se platí například v Prachovských skalách v Českém ráji.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů