Pátek, 29. března 2024

Jíhoafrická republika - platina, zlato, diamanty, uhlí

Jíhoafrická republika - platina, zlato, diamanty, uhlí

Tradičním a významným odvětvím je těžební průmysl, což souvisí se značným nerostným bohatstvím JAR. Těží se zde 45 % nerostů z celkové těžby v Africe a hlavními nalezišti jsou oblasti náhorní plošiny provincií Gauteng, Mpumalanga, Svobodný stát, Severozápadní provincie a Limpopo (dříve Severní provincie).

JAR má největší světové zásoby zlata (35 %), manganu (80 %), platiny (56 %), vanadu (45 %), hliníkových silikátů (37 %). Současně má významná naleziště dalších minerálů a lze říci, že mimo ropu je ze surovinového hlediska soběstačná. Také závislost na dovozu ropy ze zemí Středního východu (Írán, Saudská Arábie) je v poslední době snižována díky nalezení velkých ložisek zemního plynu na jihu země v roce 1985 a v roce 1996 byla postavena a uvedena do provozu první plovoucí plošina na těžbu ropy v zátoce Mossel Bay v provincii Západní Kapsko.

Těžba zlata se podílí na tvorbě HDP 3 % a na celkovém exportu 17 %, přičemž v oboru pracuje 200 tis. horníků a vytěží se ročně cca 450 t. V JAR se dále ročně těží 44 % celkové světové produkce platiny a příbuzných kovů, přičemž téměř celá produkce je určena na export. Těží se na západním pobřeží, a to i formou podmořské těžby (firma De Beers, která v roce 2001 odešla z Johannesburské burzy a stala se soukromou společností ovládanou holdingem Anglo-American a rodinou Oppenheimerů).

JAR je 5. největším producentem a 2. největším vývozcem uhlí na světě. Polovina produkce je zdrojem el. energie (tepelné elektrárny se většinou nalézají hned při uhelných nalezištích) v JAR. JAR je v této souvislosti významným emitorem skleníkových plynů (CO2).

Energetika

Energetika z větší části používá jako primární zdroj uhlí (85 %) vzhledem ke značným zásobám kvalitní suroviny pro výrobu elektřiny a syntetického benzínu. Odhaduje se, že zásoby uhlí vystačí na více než 150 let. JAR je 5. největším světovým producentem uhlí s podílem 5,3 % celkové těžby a současně je po Austrálii druhým největším vývozcem uhlí na světě. Dále jsou primárními zdroji ropa, která se dováží z Íránu, Saudské Arábie a Nigérie, obnovitelné zdroje, jaderné materiály (3 %) a zemní plyn. V budoucnu bude stoupat význam zemního plynu jednak vzhledem k dokončení plynovodu z Mozambiku, který zásobuje především závod na výrobu kapalných paliv ze zemního plynu (firma PetroSA, dříve Mossgas), a jednak rozvoj podmořského naleziště zemního plynu Ibhubese u západního pobřeží, které by mělo zásobovat plynem plánované 3 elektrárny. Průzkum ropných nalezišť (prozatím ověřeny zdroje o velikosti 29,4 mil. barelů) provádí firma PetroSA u jižního a západního pobřeží JAR.

S ohledem na omezený výskyt ropy se do značné míry využívají syntetická paliva (36 %) vyráběná firmami Sasol z uhlí a PetroSA (dříve Mossgas) vyrábí kapalná paliva ze zemního plynu. Sasol rozvinul technologii výroby syntetických paliv z uhlí původně používanou v Německu. V současné době jedná o založení společných podniků na výrobu syntetického paliva z uhlí s ČLR a kapalných paliv ze zemního plynu s Íránem. Celková kapacita jihoafrických ropných rafinerií, bez výroby syntetických paliv a kapalných paliv ze zemního plynu, činí 470 tis. barelů denně.

Státní firma Eskom vyrábí 95 % elektrické energie JAR (zbytek vyrábějí pro vlastní potřebu velké firmy). Značné množství elektřiny tato firma vyváží do Botswany, Lesotha, Mozambiku, Namibie, Svazijska a Zimbabwe. Současně tato firma vlastní a provozuje rozvodný systém v zemi. 92 % elektřiny se vyrábí z uhlí v tepelných elektrárnách, 3 % v jediné jaderné elektrárně v Koebergu a dále Eskom vyrábí elektřinu ve 2 plynových elektrárnách, 2 konvenčních vodních elektrárnách a 2 přečerpávacích vodních elektrárnách. Celkově zdroje Eskomu mají kapacitu 36 tis. MW.

JAR přijala ambiciózní závazky pokud jde o zvýšení podílu výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů. Příležitost k realizaci projektů mají již prostřednictvím tendrů probíhajících ve třech kolech v letech 2011/2012 dostat nezávislí výrobci (IPP - independent power producers), kteří budou vybráni jako tzv. preferovaní dodavatelé (preferred bidders). Výsledky proběhlého 1. kola je možné nahlédnout např. na stránkách Asociace JAR pro fotovoltaiku - SAPVIA.

JAR je nejvyspělejší africkou zemí v oblasti jaderné energetiky s dlouholetými zkušenostmi s vývojem a výrobou vlastních nukleárních zařízení. Mimo jadernou elektrárnu v Koebergu má ještě k dispozici vývojové jaderné středisko v Pelindabě nedaleko Pretorie. I do budoucna přikládá JAR této formě výroby energie velký význam.

ZDROJ:businessinfo.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů