Pátek, 19. dubna 2024

Škodliviny v ovzduší se sledují na čtyřech kolech

Škodliviny v ovzduší se sledují na čtyřech kolech

Měřicí imisní vůz coby mobilní zařízení k měření znečištění ovzduší provozuje Statutární město Ostrava ve spolupráci se Zdravotním ústavem se sídlem v Ostravě.

Město má imisní vozidlo od Zdravotního ústavu pronajato po 100 měřicích dnů. Špičkové přístroje v automobilu poskytují on-line výstup na internet, vůz dokáže přímo měřit hodnoty obsahu prachu ve vzduchu o velikosti částic 10, 2.5 a 1 mikrometrůetr (PM10, PM2.5 a PM1), koncentrace oxidů dusíku, oxidů uhelnatého a siřičitého, sirovodíku či stanovit hodnoty přízemního ozónu. Dokáže také odebírat vzorky pro další analýzu, čímž se dají sledovat i polyaromatické uhlovodíky, těžké kovy, dioxiny a další látky v ovzduší.

Vůz bude v letošním roce zatím měřit 60 dní na šesti vybraných bodech v Radvanicích a Bartovicích, 20 měřicích dnů v lokalitě v Přívoze a 20 dní v souladu s aktuálními potřeba mi magistrátu na celé ploše města Ostravy. Ostravský magistrát však může toto mobilní zařízení nasadit i pro řešení havarijních situací.

Město má imisní vozidlo od Zdravotního ústavu pronajato po 100 měřících dnů v kalendářním roce.

Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů