Sobota, 20. dubna 2024

Kvůli výhodám pro ekologické kamiony přijde stát o stovky mil. Kč

Kvůli výhodám pro ekologické kamiony přijde stát o stovky mil. Kč

Kvůli zvýhodnění pro ekologicky šetrné kamiony přijde letos stát o stovky milionů korun. O tolik se podle prvních odhadů sníží výběr kamionového mýtného proti původně předpokládaným 8,3 miliardy korun. ČTK to dnes řekl ředitel Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) Tomáš Čoček. Za leden kamionoví dopravci na mýtném zaplatili 661,4 milionu korun, meziročně o 4,2 procenta méně.

Lednový pokles výběrů je teprve druhým meziročním snížením objemu vybraného mýta od roku 2011, kdy začal dvouletý cyklus zvyšování mýtných sazeb, které o 25 procent vzrostly na začátku roku 2011 a pak i v lednu 2012. Poprvé výnosy klesly loni v prosinci. Zvýšení sazeb se přitom vyhnulo nejekologičtějším nákladním autům s emisní třídou Euro V. a vyšší, které nyní podle Čočka tvoří více než polovinu kamionů na českých silnicích. Přestože dopravní intenzita na českých dálnicích roste, stát vybírá méně peněz.

Podíl kamionů v nejekologičtější třídě navíc podle mýtných statistik strmě stoupá. Vloni se tato vozidla na celkových výběrech mýtného podílela 36 procenty, letos v lednu provozovatelé těchto vozidel zaplatili 47 procent všech poplatků. Podle smluvního provozovatele mýtného systému, kterým je společnost Kapsch, je pravděpodobné, že v únoru meziroční výběr mýtného klesne až o devět procent. To bude ale způsobeno mimo jiné i tím, že letošní únor bude mít proti loňsku o den méně.

Rychlost, s jakou byli autodopravci schopni obměnit vozidlový park, překvapila resort dopravy už v minulém roce. Tehdy ministerstvo financí předpokládalo výběr mýtného přesahující hranici deseti miliard korun. Ve skutečnosti se ale především kvůli přesunu vozidel do ekologičtějších tříd vybralo jen 8,7 miliardy Kč. Odhad pro rok 2013 ve výši 8,3 miliardy korun, na kterém se SFDI s ministerstvem financí shodl, bude podle Čočka nakonec vybrané sumě blíže než loni.

Stát vybírá elektronické mýto na zhruba 1300 kilometrech převážně rychlostních komunikací. V elektronickém mýtném systému je zaregistrováno na 638.000 aktivních uživatelů, tedy držitelů palubních jednotek. Od roku 2010 se mýtná povinnost rozšířila také na všechny automobily s hmotností nad 3,5 tuny, v roce 2011 přibyla zvýhodněná kategorie pro autobusy.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů