Čtvrtek, 28. března 2024

Příručka pro malé a střední podniky ke zvyšování konkurenceschopnosti eko-efektivními přístupy

Cílem této příručky je poskytnout malým a středním podnikům rychlou orientaci v přístupech pro maximalizaci pozitivních a omezování negativních dopadů podnikání jak na podnik samotný, tak i na jeho okolí.

Příručka pro malé a střední podniky ke zvyšování konkurenceschopnosti eko-efektivními přístupy

Ministerstvo průmyslu a obchodu připravilo v loňském roce pro malé a střední podniky příručku, která jim umožní rychlou orientaci v přístupech pro maximalizaci pozitivních a omezování negativních dopadů podnikání jak na podnik samotný, tak i na jeho okolí.

V rámci plnění projektového záměru 8-37 "Podpora aktivní samoregulace a systém ověřování environmentální výkonnosti výrobků" ze Strategie mezinárodní konkurenceschopnosti pro období let 2012 až 2020 připravilo Ministerstvo průmyslu a obchodu Příručku pro malé a střední podniky ke zvyšování konkurenceschopnosti eko-efektivními přístupy.

Cílem této příručky je poskytnout malým a středním podnikům rychlou orientaci v přístupech pro maximalizaci pozitivních a omezování negativních dopadů podnikání jak na podnik samotný, tak i na jeho okolí. Přístup pro dosahování tohoto dvojího efektu se často nazývá eko- efektivnost a podnikům se v oblasti eko-efektivnosti nabízí velké množství různorodých nástrojů a inovací.

Příručka obsahuje informace, jak se zorientovat v rostoucí nabídce nástrojů a zaměřuje se na jednoduché postupy jak poznat, ve kterých oblastech daného podniku existuje největší potenciál úspor a dalších zlepšení a které nástroje by tak pro podnik mohly být nejefektivnější.

Doporučení v příručce vycházejí ze zkušeností z realizace eko-efektivních postupů v řadě malých a středních podniků u nás i v zahraničí. Tyto postupy se označují zavedeným spojením "dobrovolné přístupy", protože jsou používány na základě principu svobodného rozhodnutí podniků vzhledem k jejich přínosům a jdou nad rámec požadavků platných legislativních norem.

V příloze příručky je rovněž uveden postup využití příručky na modelovém podniku.

Přílohy ke stažení

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů