Středa, 24. dubna 2024

Kamčatka - neklidná země

Kamčatka - neklidná země

Poloostrov Kamčatka je bez nadsázky přírodní skvost dálného východu. Jako civilizací velmi málo dotčená krajina je obdivován lidmi z celého světa - je to země vulkánů, léčivých termálních pramenů, ledu, gejzírů.
Kamčatka má rozlohu přibližně 472 000 km čtverečních, směrem od severovýchodu k jihozápadu má délku 1 700 km, nejširší místo poloostrova je 470 km a obvod hranic Kamčatky měří 6 900 km.
Nejsevernější část zasahuje téměř k severnímu polárnímu kruhu. Na východní straně Kamčatku až po Kurilské ostrovy oblévá Tichý oceán a na severní straně až po Beringův průplav Beringovo moře.

Z geologického hlediska je Kamčatka velmi mladá. Sopečná činnost tu probíhá teprve asi milion let. Sopečná aktivita přináší více tepla a výrony plynů, což ve spojitosti s vysokým množstvím vody ve formě dešťů, řek a podzemních vod vytváří jedinečné podmínky.

Počasí na Kamčatce je nestálé. Na východním pobřeží se v létě vyskytuje velké množství srážek a je zde vysoká přízemní oblačnost. Vlivem oceánu zde teplota neklesá extrémně, ale napadne mnoho sněhu. Ročně tu napadne nejvíce vodních srážek v Rusku - okolo 2 000 mm/m čtvereční.
V horách se sníh drží po celý rok a na úpatí sopek vyplňuje hluboké erozní rýhy. Sníh se místy vyskytuje i pod 1 000 m nad mořem, což dodává homolím sopek úžasný mozaikový vzhled.
Ve středu Kamčatky je podnebí kontinentálního rázu, sušší, v zimě se silnými mrazy a malými sněhovými srážkami. Stabilnější počasí je na podzim, kdy je také vysoká viditelnost.

Nejvyššími horami jsou Klučevskaja (4 750 m) a Kameň (4 530 m). Na poloostrově se nachází 160 sopek, z toho 29 aktivních.
Kamčatské hory tvoří 2 dlouhé hřebeny, Východní a Střední. Oba jsou navzájem oddělené řekou Kamčatkou.

Dále čtěte na: http://www.quido.cz/priroda/kamcatka.html

ZDROJ: www.quido.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů