Čtvrtek, 28. března 2024

Ministerstvo zemědělství se účastní největší mezinárodní výstavy v oblasti biopotravin a bioproduktů BioFach 2013

Ministerstvo zemědělství se účastní největší mezinárodní výstavy v oblasti biopotravin a bioproduktů BioFach 2013

Již pošesté se Ministerstvo zemědělství účastní největší mezinárodní výstavy v oblasti biopotravin a bioproduktůBioFach 2013, která dnes začala v Norimberku. Pro návštěvníkyje připravena společná expozice MZe a českých firem. Veletrh představuje také přírodní kosmetiku, textilie, bytové doplňky, zemědělské potřeby a další produkty ekologického zemědělství.

"Pravidelná účast České republiky na této výstavě svědčí o zájmu českých zemědělců i zákazníků o ekologické zemědělství a biovýrobky. V loňském roce u nás přibylo čtrnáct ekofarem a zhruba šest tisíc hektarů půdy v ekologickém režimu. A právě mezinárodní výstava je dobrou příležitostí předvést a pochlubit se výsledky kvalitní práce českých farmářů a potravinářů, kteří se tomuto odvětví věnují. Zároveň je vhodným místem pro setkávání, inspiraci a navázání obchodních kontaktů," říká ministr zemědělství Petr Bendl.

Českou republiku v Norimberku reprezentuje 19 firem, z toho 11 ve společné expozici zastřešené Ministerstvem zemědělství (viz příloha). BioFach již není pouze největším světovým veletrhem bioproduktů, ale také předním veletrhem biovín. Tradičně je na veletrhu udělována cena za nejlepší biovíno a cena za nejlepší olivový bioolej.Premiéru má letos v Norimberku japonský pavilón s biolahůdkami,poprvé se BioFachuzúčastní Keňa s národní prezentací a poprvé bude vypsána cena za výzkum v biopotravinách. Partnerskou zemí pro letošní ročník veletrhu je Rumunsko.

Lidé se mohou na veletrhu seznámit se zajímavými inovacemi, zhlédnout speciální přehlídky a navštívit gastronomické zóny. Budou mít možnost například ochutnat biopotraviny, opomenuty nebudou přírodní výrobky, jako jsou hračky, dárky z přírodních textilií či módní doplňky.Kromě hal s biopotravinami z celého světa mohou lidé navštívit i veletrh přírodní kosmetiky a wellnessVivaness.

V roce 2012 se veletrhu BioFachzúčastnilo 2420 vystavovatelů, z toho 70% zahraničních, a navštívilo jej 40 315 návštěvníků, 43% bylo ze zahraničí.

Kateřina Böhmová
ředitelka Odboru komunikace MZe

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů