Čtvrtek, 28. března 2024

ERÚ chce změnit způsob financování obnovitelných zdrojů

ERÚ chce změnit způsob financování obnovitelných zdrojů

Energetický regulační úřad (ERÚ) chce změnit způsob financování obnovitelných zdrojů energie. Současná forma podpory je neúnosná pro český průmysl, řekl dnes na konferenci Bioenergie ředitel odboru podporovaných zdrojů ERÚ Martin Laštůvka. Úřad podle něj při jednání na ministerstvu průmyslu a obchodu mimo jiné navrhuje, aby se stanovila horní hranice pro příspěvky, které průmyslové podniky platí na podporu obnovitelných zdrojů.

"Vnímám to, že stát chce, aby se podporovaly obnovitelné zdroje, ale způsob, jakým se to financuje, není pro český průmysl únosný," prohlásil Laštůvka. "Naše návrhy jsou, aby se zastropoval příspěvek, který platí průmysl, aby se nějakým způsobem diferencovalo. A aby se našly dodatečné zdroje příjmu," dodal.

Kromě toho ERÚ podle Laštůvky prosazuje, aby se našla i jiná forma podpory než jen finanční. Jako jednu z cest uvedl možnost úspory na poplatcích za obnovitelné zdroje pro firmy, které z obnovitelných zdrojů energii vyrábějí.

"Nedomníváme se, že je možné, aby podpora obnovitelných zdrojů, respektive provozní podpora, znamenala likvidaci průmyslu v České republice," řekl Laštůvka. Bez změny financování podle něj nemůže současný způsob podpory dál pokračovat.

V letošním roce podle Laštůvky podpora pro podporované zdroje činí 44,4 miliardy korun a ročně se tato částka kvůli povinné indexaci bude zvyšovat o dvě procenta. "Tyto částky budeme v průměru platit 20 let. Každý rok se díky připojování dalších výroben bude tato částka navyšovat o další miliardy," zdůraznil.

Stát letos přispívá na podporu obnovitelných zdrojů z rozpočtu částkou 11,7 miliardy korun. Zbývající částku platí spotřebitelé v cenách elektřiny. V letošním roce činí příspěvek na obnovitelné zdroje 583 korun za megawatthodinu, loni to bylo 419 korun. Zástupci průmyslu uvádějí, že průměrně zaplatí průmyslové podniky za obnovitelné zdroje 29 procent svého zisku před zdaněním.

Ministerstvo průmyslu a obchodu chce kvůli vysokým poplatkům na obnovitelné zdroje zastavit od roku 2014 podporu pro nové fotovoltaické a bioplynové elektrárny.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů