Čtvrtek, 25. dubna 2024

Průzkum potvrdil odhadovaný nárůst cen tepla

Průzkum potvrdil odhadovaný nárůst cen tepla

Cena tepla pro domácnosti z tepláren a výtopen se od 1. ledna 2013 zvýšila průměrně jen o 3,7 procenta. Do tohoto nárůstu je započteno i zvýšení sazby daně z přidané hodnoty na 15 %. Podle průzkumu domácnosti platí od ledna za teplo o 61 korun měsíčně více (při průměrné roční spotřebě tepla 35 G).

Na začátku února uskutečnilo Teplárenské sdružení České republiky průzkum zaměřený na aktuální ceny tepla. Podchyceno bylo 81 % trhu s dodávkou tepla pro byty (tedy 1,21 milionu domácností ve 122 městech a obcích z celkového počtu 1,5 milionu domácností zásobovaných teplem z tepláren). Z průzkumu vyplynulo, že proti roku 2012 domácnosti měsíčně zaplatí za teplo v průměru o 61,30 Kč více.

Do růstu nákladů na vytápění se promítlo zvýšení DPH o jedno procento (v letošním roce činí sazba DPH na teplo 15 %, v předchozím to bylo 14 % a v roce 2011 byla dokonce sazba DPH jen 10procentní). "Nebýt dalšího zvýšení DPH a nákupu povolenek, mohl být průměrný nárůst ceny tepla významně pod 3 procenty," řekl Martin Hájek, ředitel Teplárenského sdružení České republiky.

Průzkum potvrdil předpokládaný nárůst cen tepla zveřejněný na konci minulého roku, který se u jednotlivých dodavatelů tepla pohyboval v rozmezí převážně od 2 do 7 %. Na spodní hranici zvýšení ceny se podle předpokladů pohybují plynové zdroje, čistě uhelné teplárny jsou pak spíše u horní hranice, stále však zůstávají celkově levnější.

Růst cen tepla od letošního roku ovlivňuje také cena emisních povolenek, které si musí teplárny nakupovat. Náklady na nákup povolenek se výrazněji promítají do cen tepla vyráběného z uhlí, protože jeho spalování je spojeno s vyššími emisemi oxidu uhličitého.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů