Čtvrtek, 28. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Následující tři měsíce mohou lidé hlásit své nápady, jak snížit emise uhlíku v Evropě. Soutěž "Naše planeta. Naše klima." vyhlásila Evropská komisařka pro oblast klimatu Connie Hedegaardová. Do soutěže bude zařazen projekt jakéhokoliv rozsahu, jehož hlavním cílem je snížit emise skleníkových plynů. Autorem může být jednotlivec nebo organizace se sídlem v některém členském státě EU. Příkladem může být i rozvoz zboží na elektrickém kole. Deset finalistů vyberou lidé na internetu (world-you-like.europa.eu) během května a června, porota nakonec ocení tři projekty.

Tichomořské souostroví Marshallovy ostrovy a další nízko položené ostrovní země vyzvaly Radu bezpečnosti OSN, aby uznala klimatické změny za mezinárodní bezpečnostní hrozbu. Ostrovy tvrdí, že tyto změny ohrožují jejich přežití.
Marshallovy ostrovy podle agentury AP upozornily, že proti jejich požadavku se staví stálí členové rady Rusko a Čína a také skupina více než 130 převážně rozvíjejících se zemí, podle nichž není RB OSN tím správným místem pro řešení klimatických otázek.
Senátor z Marshallových ostrovů Tony deBrum nicméně doufá, že poroste počet členů RB přesvědčených o tom, že klimatické změny jsou "bezpečnostní otázkou a ne pouze otázkou ekonomickou, politickou a sociální".
Podle deBruma by RB měla vnést do klimatických záležitostí svou "politickou váhu" a pomoci ostrovním zemí k přežití například využíváním nových technologií.
Nízko položené ostrovy jsou podle AP již nyní zaplavovány mořskou vodou. Na Marshallových ostrovech například proniká slaná mořská voda do studní, což omezuje zdroje pitné vody a má negativní dopad na zemědělskou produkci.

Z PROGRAMU SCHŮZE VLÁDY ČR, která se koná ve středu 27. února 2013 v 09:00 hod. v zasedací síni budovy Úřadu vlády, Praha 1, nábřeží E.Beneše 4

9.
Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 274/2001 Sb., o vodovodech a kanalizacích pro veřejnou potřebu a o změně některých zákonů (zákon o vodovodech a kanalizacích), ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 565/1990 Sb., o místních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 254/2001 Sb., o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon), ve znění pozdějších předpisů
č.j. 1274/12
Předkládá: ministr zemědělství

4.
Informace o průběhu a výsledcích 18. zasedání konference smluvních stran Rámcové úmluvy OSN o změně klimatu a 8. zasedání smluvních stran Kjótského protokolu (26. listopadu - 7. prosince 2012, Dohá, Katar)
č.j. 154/13
Předkládá: ministr životního prostředí

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů