Sobota, 20. dubna 2024

Drůbežárny dávaly běžným vejcím značku bio

Drůbežárny dávaly běžným vejcím značku bio

Německé úřady vyšetřují podle magazínu Der Spiegel podezření na jeden z nejrozsáhlejších podvodů v německém zemědělství. V jejich hledáčku se ocitlo na 200 drůbežáren ze západu a severu země, které údajně na trh dodaly miliony vajec falešně deklarovaných jako bioprodukty nebo vejce od nosnic z volného výběhu.

Vyšetřování začalo v září 2011, tedy dlouho před propuknutím současného evropského skandálu s falešně deklarovanou koninou, jenž zasáhl i Německo. Státní zastupitelství v Oldenburgu zpravodajskému časopisu potvrdilo, že v případu podvodu s biovejci prověřuje okolo 150 drůbežářských závodů v Dolním Sasku - téměř každý pátý v této zemi - a dalších 50 v Severním Porýní-Vestfálsku a v Meklenbursku-Předním Pomořansku. Vyšetřování se prý týká i firem v Belgii a v Nizozemsku.

Chovatelé jsou podezřelí, že své produkty vydávali za vejce z biochovu nebo od slepic držených ve volném výběhu, ačkoli žily ve stísněných podmínkách, které podle regulí EU neopravňují k používání těchto označení.

Každá nosnice z volného výběhu musí mít k dispozici prostor minimálně čtyř metrů čtverečních. Aby jejich vejce mohla být navíc deklarována jako bio, musí jejich krmení splňovat příslušné podmínky. Taková vejce se poté na trhu prodávají za vyšší cenu než od slepic chovaných v klecích. "Je podezření, že se jednalo o systematický podvod. To není žádný kavalírský delikt, to by bylo klamání zákazníka," prohlásil dolnosaský ministr zemědělství Christian Meyer. Pokud se podezření prokáže, chce zapleteným podnikům odebrat licence. Kromě obelhávání zákazníků prý v počínání drůbežáren cítí "značnou kriminální energii".

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů