Úterý, 23. dubna 2024

Ochránci přírody se bouří proti rozšíření lyžařského areálu

Ochránci přírody se bouří proti rozšíření lyžařského areálu

Ochránci přírody se bouří proti rozšíření lyžařského areálu Armáda v Dolní Lomné na Frýdecko-Místecku, který je v Chráněné krajinné oblasti Beskydy. Viní společnost Capital Group Service z nezákonného vykácení lesa a terénních úprav za účelem provozu nové sjezdové tratě. ČTK to dnes řekl Miroslav Kutal z Hnutí Duha. Firma nařčení odmítá a tvrdí, že kácela les napadený kůrovcem. Případem se zabývá i Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) a podle informací ČTK také policie.

Podle Kutala se společnost zpětně snaží legalizovat své jednání a dodatečně požádala pověřený úřad v Jablunkově o trvalé vynětí lesa z fondu lesní půdy, což by umožnilo vznik a provozování sjezdovky. "Žádá také o povolení provozu dvou roleb na pozemcích, které jsou formálně stále lesem," uvedl Kutal. Dodal, že ochránci přírody chtějí vyzvat městský úřad v Jablunkově, aby vynětí lesa neschválil a zároveň v místě nařídil opětovné zalesnění vykáceného pozemku.

"Došlo tam k několikerému porušení lesního zákona a to dost výraznému. Stavíme se k tomu poměrně negativně," řekl ČTK Jaroslav Ježowicz z odboru životního prostředí a zemědělství Městského úřadu Jablunkov. Dodal, že vyloučeno není ani uložení sankcí. Podle Ježowicze společnost podala několik žádostí o vynětí lesa z fondu lesní půdy, zatím však o nich nebylo rozhodnuto. "Pokud žadatel podá žádost, která splňuje všechny náležitosti, musí úřad vydat takové rozhodnutí, o něž si žadatel žádá," vysvětlil Ježowicz. Dodal, že žádosti ale v tomto případe nebyly úplné a je nutné je doplnit. Pokud se tak nestane v určeném termínu, bude řízení zastaveno. "V tom případě automaticky platí zásada, že do dvou let od vzniku holiny, musí být místo opětovně zalesněno," doplnil Ježowicz.

Vedoucí správy Chráněné krajinné oblasti Beskydy František Jaskula dnes ČTK řekl, že s obdobným zásahem do přírody se ve své praxi ještě nesetkal. "Už jsme toho v Beskydech viděli hodně, ale s činností tohoto rozsahu jsem se zatím nesetkal. Je to ojedinělý případ," uvedl Jaskula. Dodal, že chybějících povolení je v tomto případě řada. "Je to umístěno do druhé zóny chráněné krajinné oblasti, kde je ze zákona zakázáno snižovat přírodní hodnotu toho území," podotkl Jaskula.

"Mohu potvrdit, že Česká inspekce životního prostředí zahájila několik správních řízení s několika osobami. Provádíme kontrolní činnost v lyžařském areálu SKI Armáda v Dolní Lomné, která dosud nebyla ukončena," řekl dnes ČTK vedoucí Oddělení ochrany lesa Oblastního inspektorátu ČIŽP v Ostravě Pavel Džubera. V případě, že by ČIŽP po ukončení správního řízení rozhodla o uložení pokuty za ohrožení nebo poškození životního prostředí, může její výše dosáhnout až pěti milionů korun.

Jednatel společnosti Capital Group Service Radomír Prus obvinění považuje za nesmyslná. "Co se týče toho kácení, je to normální kůrovcová těžba, kterou jsem naopak povinen dělat. Pokud ji nebudeme provádět jako firma, tak dostaneme půl milionu pokuty," řekl dnes ČTK Prus. Dodal, že lesy, které firma koupila v okolí sjezdovky, jsou velmi problémové. "Stromy jsou problémové a jsou strašně napadené kůrovcem. Tam je opravdu obrovská kůrovcová kalamita. Našim zájmem není škodit nějakým lesům, naopak je tam chceme zachránit," uvedl Prus. Stromy podle něj káceli odborníci, kteří odstranili pouze napadené nebo oslabené kusy. Vše podle něj bylo v souladu se zákonem. "Tím, že tam byly už mýtiny, tak se z toho vytvořily holiny, které se spojily v nějaký celek," uvedl Prus.

Martina Helánová

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů