Úterý, 19. března 2024

Vyhlášen druhý ročník architektonické soutěže MĚSTA BEZ SMOGU

Společnost Českomoravský cement, a.s. vyhlašuje k 1. 3. 2013 na soutěžních stránkách www.bezsmogu.cz architektonickou soutěž Města bez smogu. Soutěž navazuje na mimořádně úspěšný první ročník, který se uskutečnil v roce 2011.

Vyhlášen druhý ročník architektonické soutěže MĚSTA BEZ SMOGU


Cílem soutěže Města bez smogu je obeznámit odbornou i širokou veřejnost s možností užití unikátní technologie TX Active ve stavebnictví, stejně jako podpořit tvorbu studentů a mladých architektů. Ti mohou v rámci soutěže navrhnout libovolný betonový objekt, určený pro veřejné prostranství, který bude díky použití speciálního cementu čistit vzduch ve svém okolí. Beton vyrobený z cementu s technologií TX Active na sebe váže škodlivé oxidy dusíku - hlavní původce smogu, přeměňuje je ve zdraví neškodné látky a redukuje tak znečištění ovzduší. Navíc má tento materiál do jisté míry samočistící vlastnosti.

Soutěž jeurčena pro studenty oborů architektury, stavebnictví, designu a výtvarných umění, stejně jako pro autorizované osoby, odborníky a zájemce z řad těchto oborů.

Termíny soutěže

1.3. 2013 Vyhlášení druhého ročníku soutěže Města bez smogu

22. 4. 2013 Ukončení odevzdávání soutěžních návrhů

29. 4. 2013 Zasedání odborné poroty

2. 5. 2013 Spuštění on-line hlasování široké veřejnosti

29. 5. 2013 Slavnostní vyhlášení vítězů soutěže

Hodnocení, ceny pro soutěžící i hlasující

Odborná porota bude u soutěžních návrhů hodnotit kvalitu architektonického a urbanistického řešení, způsobilost k realizaci, zdůvodnění vhodnosti použití technologie TX Active, kreativitu, nápaditost a estetičnost. Porota udělí tři hlavní ceny ve výši 50 000Kč, 20 000Kč a 10 000Kč, dále bude předánacena generálního ředitele a případně ceny partnerů soutěže.

Všechny návrhy, které splní soutěžní podmínky, budou vystaveny na stránkách soutěže, kde také proběhne on-line hlasování široké veřejnosti. Autor nejlépe oceněného návrhu bude odměněn finanční částkou 10 000Kč. Tři vylosovaní hlasující potom obdrží hodnotné věcné výhry: tablet iPad a dvatablety Google Nexus 7.

Složení odborné poroty

Ing. arch. Ludvík Grym, Ing. arch. Markéta Veselá, Ing. Jan Hrozek, Ing. arch. Pavel Jura, Ing. arch. Petra Gescheidtová

Náhradní členové: Ing. arch. Václav Kocián, Miroslav Příkopa

Technologie TX Active

Podstatou technologie TX Active je urychlení procesu rozkladu škodlivých látek prostřednictvím fotokatalýzy. Tím dokáží stavby, ve kterých je tato technologie použita redukovat škodliviny (především původce smogu oxidy dusíku) ve svém okolí a navíc mají samočistící vlastnosti. Tato technologie může být použita všude tam, kde běžný cement - tedy na stavby dopravní, pohledové betony, střešní tašky, dlažbu, protihlukové stěny, fasádní panely a další.

Vyhlašovatel soutěže

Vyhlašovatelem soutěže je společnost Českomoravský cement, a.s. přední výrobce stavebních materiálů v České republice, která je součástí mezinárodní skupiny HeidelbergCement.

Veškeré informace o soutěži, kompletní znění soutěžních podmínek, představení loňského ročníku, soutěžní poroty nebo technologie TX Active naleznete na soutěžní stránce www.bezsmogu.cz

Sledujte průběh soutěže také na jejím samostatném profilu www.facebook.com/bezsmogu

Hlavní partner soutěže: Archiweb.cz, Mediální partneři soutěže: ASB, Beton TKS, Design Cabinet, Dům a zahrada, Enviweb.cz, ERA 21, Happy materials, HOME, Realizace staveb, Stavba, Stavitel, Těžební unie, TZB-info.cz, Partnerské školy: Fakulta architektury VUT v Brně, Fakulta stavební ČVUT v Praze, Fakulta stavební VUT v Brně, Fakulta výtvarných umění VUT v Brně, Fakulta umění a architektury TUL, Katedra designu VŠUP, Fakulta stavební VŠB-TUO, Katedra stavebnictví VŠTE, Fakulta umění a designu UJEP v Ústí n. L., Odborní partneři: Betotech, Českomoravský štěrk, a.s., Českomoravský beton, a.s.

Soutěž je v souladu se Soutěžním řádem ČKA.

soutěž

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů