Pátek, 19. dubna 2024

Více spaloven ohrožuje kvalitní recyklaci, hrozí i růst poplatků za odpad

Více spaloven ohrožuje kvalitní recyklaci, hrozí i růst poplatků za odpad

Neustále rostoucí kapacita spaloven odpadů v zemích Evropské unie začíná ohrožovat ekologicky šetrnější recyklaci. Upozorňuje na to nevládní sdružení Arnika s odkazem na novou studii mezinárodní organizace GAIA (1). Podle ní totiž produkce odpadu ve většině států evropské sedmadvacítky stagnuje a v některých i klesá. Jde například o Německo (2 - graf), Velkou Británii (3 - graf) čiŠvédsko. Pokud budou spuštěny plánované spalovny v Česku, hrozí další prohloubení tohoto trendu.

Problémy se týkají hlavně zemí, které spalovnová lobby dává za příklad. "Nová mezinárodní studie by měla být vážným varováním před chvalozpěvy investorů a některých politiků prosazujících spalovny. Dávají za příklad odpadové hospodářství Německa či Švédska, které je na spalovnách založené, které se ale ocitají ve velkých problémech. V budoucnu podobné problémy hrozí i u nás. Pokud současné projekty spaloven projdou, mohlo by Česko skončit jako popelník střední Evropy se všemi negativy, které si lze představit,"říká vedoucí kampaně Nespaluj, recykluj Matěj Man.

"Německo, Švédsko, Holandsko a Velká Británie se v současné době dostaly do situace, kdy pro ekonomicky vyrovnaný provoz spaloven nemají dost odpadu. Musejí ho draze dovážet a stoupá logicky i cena tepla pro jeho odběratele. Negativní dopady na životní prostředí jsou umocněny zvýšenou dopravou a namísto šetrné recyklace se cenné suroviny nechávají prolétnout komínem," dodává mluvčí Arniky Vratislav Vozník.

Všechny jmenované státy tak podle studie musejí odpad dovážet, aby naplnily kapacity svých spaloven - pokud totiž nejsou jejich kapacity dostatečně vytíženy, je jejich provoz značně nehospodárný. Problematické spalovny tak v tuto chvíli velmi silně konkurují šetrné recyklaci a prevenci vzniku odpadu. Například Francie se už v tuto chvíli potýká s neschopností plnit národní program zvyšování recyklace právě v důsledku vysoké konkurence spaloven (4). I stavba nových spaloven je v této situaci velmi nevýhodná. Investor potřebuje rychle splatit několikamiliardové pořizovací náklady. Ve chvíli, kdy není kapacita spalovny zcela naplněna, zdražuje se cena tuny spáleného odpadu, kterou ve výsledku zaplatí občané v poplatku za odpad.

Eurokomisař JanezPotočnik ve svém prohlášení (5) hovoří o střednědobém zákazu spalování recyklovatelného a komopostovatelného odpadu. Nahradit skládky spalovnami není správný krok. Je třeba hledat systémové řešení s důrazem na prevenci a recyklaci.

I to jsou důvody, proč ekologické sdružení Arnika nesouhlasí se stavbou nových spaloven. Pokud se Česko vydá cestou států, které nastavily příliš vysokou kapacitu spaloven, dostaneme se do stejné problematické situace - konkurence špinavého spalování a šetrnější recyklace odpadu. Arnika proto navrhuje, aby se Česká republika vydala cestou maximální prevence a recyklace, jako to udělaly například belgické Flandry.

Česká republika doposud zdaleka nevyčerpala možnosti, které nabízí důsledná recyklace. Upozorňuje na to kampaň Nespaluj, recykluj! sdružení Arnika (7). Spalovna zničí tisíce tun kvalitních druhotných surovin. Jejich recyklací se uspoří mnohem více energie, než dodá jejich spálení. Zároveň není nutné vytěžit a dovézt tisíce tun ropy. Stejně tak spalovny ničí bioodpad, který lze přetvořit v tuny kvalitního kompostu pro využití na zahrádkách a v zemědělství.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů