Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Čeští daňoví poplatníci zaplatí kvůli špatně nastavenému systému podpory fotovoltaiky až bilion korun. Podle ministra životního prostředí Tomáše Chalupy za současný stav mohou poslanci, kteří v roce 2005 zákon odhlasovali (klub ODS jako jediný ve sněmovně všemi hlasy v roce 2005 hlasoval proti), a poté vlády, zejména úřednická premiéra Jana Fischera, které v druhé polovině roku 2009 a v roce 2010 tehdy již hrozivou situaci neřešily.

V úterý 19. února 2013 proběhla ve Výboru pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin Evropského parlamentu diskuse s budoucím ředitelem Evropské agentury pro životní prostředí (EEA). Záznam zasedání je možno shlédnout zde.

Obvodní soud pro Prahu 1 se dnes začne znovu zabývat případem Martina Knetiga, bývalého poradce někdejšího ministra životního prostředí Pavla Drobila, podezřelého z nepřímého úplatkářství. Obvodní soud Knetiga dříve zprostil obžaloby, ale odvolací senát pražského městského soudu rozsudek zrušil. Knetig podle žalobce požadoval v roce 2010 po pracovníkovi banky úplatek v souvislosti s rozhodováním o ukládání volných peněz Státního fondu životního prostředí (SFŽP) v bankách.
Čtyřicetiletý Knetig údajně sháněl "černé" peníze pro ODS. V říjnu 2010 podle žalobce nabídl při schůzce v restauraci členovi představenstva Komerční banky Vladimíru Jeřábkovi, aby sponzoroval ODS. Za to mu sliboval, že zajistí uložení peněz SFŽP na účet této banky.
Podle tajných nahrávek, které pořídil odvolaný šéf SFŽP Libor Michálek, Knetig na Michálka tlačil, aby svěřil zakázku na výběr banky zvolenému finančnímu poradci.
Soud v minulosti stíhání Knetiga dvakrát zastavil. Jeho rozhodnutí však pokaždé pražský městský soud zrušil. Policisté se dříve zabývali také tím, jestli nepodplácel Drobil Michálka, případ odložili.

Z PROGRAMU SCHŮZE VLÁDY ČR, která se koná ve středu 6. března 2013 v 09:00 hod. v zasedací síni budovy Úřadu vlády, Praha 1, nábřeží E.Beneše 4

6.
Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 157/2009 Sb., o nakládání s těžebním odpadem a o změně některých zákonů
č.j. 77/13
Předkládají: ministr průmyslu a obchodu a předseda Českého báňského úřadu
Přizván: I. Pěgřímek, předseda Českého báňského úřadu

12.
Senátní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 334/1992 Sb., o ochraně zemědělského půdního fondu, ve znění pozdějších předpisů (sněmovní tisk č. 914)
č.j. 190/13
Předkládá: ministr a předseda Legislativní rady vlády

3.
Informace o přípravě nadlimitní veřejné zakázky "Implementace systému IS AVISME v rámci resortu Ministerstva životního prostředí" v jednacím řízení bez uveřejnění
č.j. 177/13
Předkládá: ministr životního prostředí

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů