Pátek, 29. března 2024

Německá vláda připravila zákon o těžbě břidlicového plynu

Německá vláda připravila zákon o těžbě břidlicového plynu

Německá středopravá vláda připravila návrh zákona, který umožní využívat potenciálně rozsáhlá domácí ložiska břidlicového plynu pomocí hydraulického štěpení hornin. Shodli se na něm spolkový ministr hospodářství Philipp Rösler a ministr životního prostředí Peter Altmaier ve společném stanovisku, které získala agentura Blomberg.
"Nabízí to dobré vyhlídky do budoucna, i kdybychom na skutečný pokrok museli ještě čekat," uvedl Rösler. "Frakování" podle něj přináší "značné příležitosti, musíme ale vždy brát ohled na možné dopady na životní prostředí", dodal.

Levicová a zelená opozice tvrdí, že těžba pomocí frakování ohrožuje životní prostředí a vodní zdroje, a Strana zelených ji chce zcela zakázat. Návrh zákona zakazuje hydraulické štěpení v oblastech zvýšené ochrany vod a přírody a projekty těžby budou muset povinně zadávat studie dopadů na životní prostředí, uvedli ministři. Podle Olivera Krischera ze Strany zelených umožní zákon frakování na více než 80 procentech německého území.
Německo má pod povrchem až 2,3 bilionu krychlových metrů břidlicového plynu, odhaduje Volker Steinbach ze Spolkového ústavu pro geovědy a přírodní zdroje. To by zvýšilo německou vlastní produkci plynu stonásobně a největší evropské ekonomice by to stačilo na zhruba čtvrt století nynější spotřeby.

Plyn z břidlicových hornin se těží metodou kombinací hydraulického štěpení hornin a horizontálního vrtání v hloubkách. Zeleným aktivistům se v Evropě podařilo proti této metodě vzbudit odpor značné části veřejnosti tvrzeními o ohrožení podzemních vod a některé země jako Francie a Česká republika na tuto metodu uvalily moratorium.

Německá kancléřka Angela Merkelová minulý týden dala najevo, že vláda bude nové technologii těžby otevřená. Německo naléhavě potřebuje nové zdroje energie, protože vláda přikázala uzavřít do roku 2022 všechny jaderné elektrárny v zemi a prudký rozvoj obnovitelných zdrojů zdražuje energii a ohrožuje stabilitu energetických sítí.

Nejvhodnějším zdrojem pro pružné zajišťování dodávek je podle řady expertů vedle "špinavého" uhlí právě relativně čistý plyn. Ten je ale v Evropě asi čtyřnásobně dražší než v USA, kde tato surovina díky boomu těžby z břidlic v posledních letech prudce zlevnila.

Levný plyn transformoval celý americký energetický trh, posílil konkurenceschopnost amerického průmyslu a začíná mít zahraničněpolitické dopady. V Evropě zahájily přípravy k těžbě nového zdroje Polsko, Británie, Ukrajina, Rumunsko, Litva a Turecko.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů