Středa, 24. dubna 2024

V operačním programu je zatím zájem o lesní mateřské školky

V operačním programu je zatím zájem o lesní mateřské školky

Zejména o realizaci lesních mateřských škol a úpravy zahrad v přírodním stylu při předškolních zařízeních je zatím zájem při podávání žádostí o dotaci z Operačního programu Životní prostředí. Ten nabízí i podporu projektů zoologických zahrad, záchranných stanic nebo záchytných center pro ohrožené druhy. Ministerstvo životního prostředí (MŽP) zatím eviduje více než stovku rozpracovaných žádostí, podávat se mohou do tohoto čtvrtka, řekl ČTK mluvčí MŽP Matyáš Vitík. Na žádosti je vyčleněno přibližně 300 milionů korun.

Žadatelé využívají podle Vitíka také možnost konzultovat projekty se Státní fondem životního prostředí. Finální počet podaných žádostí o dotaci z takzvané Prioritní osy 7 zatím nechce ministerstvo předjímat, protože se ve většině případů odevzdávají až během posledních dvou dnů vyhlášení.

Jak bude ministerstvo do budoucna v programu pokračovat, se bude podle Vitíka odvíjet od výsledků současné výzvy a případně volných prostředků, které v programu zbudou.

Evropská komise na konci října obnovila České republice proplácení peněz z operačních programů Životní prostředí a Doprava, na účet ministerstva financí přišlo celkem téměř 43 miliard korun.

Pro MŽP je oblast rozvoje zoologických zahrad, záchytných stanic a center, nebo rozvoje přírodních mateřských školek důležitá z pohledu ochrany životního prostředí. Už v minulosti přispělo k rozvoji přírodních učeben základních škol, což prý vyvolalo značný zájem u veřejnosti.

Podporovat se budou projekty zaměřené na rekonstrukci, dostavbu nebo přístavbu stávajících nebo výstavbu nových objektů center a poraden. Maximální výše podpory na jeden projekt technického vybavení center a poraden investičního charakteru jsou dva miliony korun. Maximální výše podpory na jeden projekt tvorby materiálů a pomůcek investičního charakteru je podle Vitíka milionů pět.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů