Pátek, 29. března 2024

Island chce dodávat do Evropy elektřinu podmořskými kabely

Island chce dodávat do Evropy elektřinu podmořskými kabely

Průrvami se valí láva a zemí někdy otřásají sopečné výbuchy. Vulkán Krafla na severu Islandu je neklidným místem, kde už čtyři dekády stojí tamní první geotermální elektrárna.

Hordur Arnarson, výkonný ředitel státní energetické firmy Landsvirkjun, vysvětluje, že pouze 17 procent elektřiny vyrobené v elektrárně Krafla míří do islandských domácností. Zbytek prodají hliníkárnám, které vlastní americký koncern Alcoa.

Potenciál geotermální energie je ale mnohem větší. Island by mohl levnou ekologickou energii nabídnout Evropě s jejími 500 miliony spotřebiteli - konkrétně přes 1500 kilometrů vzdálené pobřeží Skotska. "Máme množství levné elektřiny, kterou nemáme komu prodávat, je tedy přirozené, že hledáme cesty, jak ji transportovat na slibné trhy," řekl Arnarson listu The New York Times.

Nové studie ukázaly, že Island by mohl vyvážet až 50 terawattů elektřiny z geotermálních zdrojů a elektráren na prudkých řekách. Přitom celková spotřeba energie na ostrově se 318 tisíci obyvatel činí pouhou třetinu zmíněného množství.

Chuť vyvážet energii proto roste. "Přebytečnou energii by bylo užitečné prodávat, zbývá jen dořešit, jak takové množství elektřiny transportovat," sdělil islandskému listu Reykjavik Grapevine ministr hospodářství a energetiky Steingrímur J. Sigfússon.

Evropané by zájem měli. Možnosti, jak transportovat elektřinu pod mořskou hladinou, sledují především Britové. "Časem budeme stále závislejší na importované energii, musíme tyto návrhy pečlivě zvážit," citoval deník The Guardian bývalého britského ministra energetiky Charlese Hendryho, který ostrov loni navštívil.

Island a Skotsko by tak propojily nejdelší vysokonapěťové energetické kabely na světě.

Podle plánů vývozců z ledového ostrova, které podporuje i britský konzervativní premiér David Cameron, by byly islandské zdroje připojeny k evropské energetické supersíti. Ta by byla napájena jednak elektřinou vzniklou z větrné energie a ze síly mořských vln v severní Evropě a jednak ze solárních projektů v jižní Evropě a v severní Africe. Cílem má být ekologicky čistá energie a omezení evropské závislosti na fosilních palivech.

Máme množství levné elektřiny, kterou nemáme komu prodávat, je tedy přirozené, že hledáme cesty, jak ji transportovat na slibné trhy.
HORDUR ARNARSON
výkonný ředitel islandské energetické firmy Landsvirkjun

AUTOR: Jiří Sládek
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů