Pátek, 29. března 2024

Hyundai zahájil výrobu iX35 Fuel Cell

Hyundai zahájil výrobu iX35 Fuel Cell

Hyundai včera zahájil v továrně v Ulsanu sériovou výrobu modelu ix35 Fuel Cell, který je poháněn vodíkovými palivovými články. Hyundai se tak stal po Hondě druhým výrobcem, který uvádí elektromobil s tímto zdrojem energie. Ale zatímco Hondu FCX Clarity si může v USA objednat prakticky kdokoli, Hyundai počítá pro iX35 Fuel Cell pouze s uživateli z řad veřejné správy a dalších institucí.


Hyundai ix35 Fuel Cell představený při slavnostním zahájení výroby bude jedním ze 17 vozů určených pro fleetové zákazníky v dánské Kodani a švédském Skane. Kodaňský magistrát převezme podle smlouvy podepsané v září 2012 do svého vozového parku 15 vozů ix35 Fuel Cell v rámci iniciativy nulových emisí CO2 do roku 2025. Do švédského Skane budou dodána dvě vozidla ix35 Fuel Cell.


Hyundai chce do roku 2015 vyrobit tisíc vozů ix35 Fuel Cell, které budou poskytnuty na leasing veřejným i soukromým institucím, a to zejména v Evropě, kde Evropská unie připravila plán pro zavedení vodíku a podporuje výstavbu vodíkových plnicích stanic. Po roce 2015 bude zahájena výroba vozidel s palivovými články na vodík, která budou určena také k maloobchodnímu prodeji.


Sada palivových článků iX35 Fuel Cell přeměňuje vodík na elektrický proud, který napájí elektromotor. Jediným odpadním produktem, který ix35 Fuel Cell vypouští, je voda. Přitom se může pochlubit provozními vlastnostmi a jízdními výkony na úrovni stejného modelu se zážehovým motorem.


Hyundai ix35 Fuel Cell je výsledkem čtrnácti let výzkumu, v hodnotě několika stovek milionů eur, na kterém se podílely stovky inženýrů ve středisku Hyundai pro výzkum a vývoj palivových článků v korejském Mabuku. Prototypy tohoto vozu ujely v rámci testů v reálném provozu v Evropě, Koreji a v USA více než 2 miliony mil (3,2 milionu km). První sériově vyrobený vůz ix35 Fuel Cell bude vystaven na Ženevském autosalonu 2013.

Zdroj: www.ifleet.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů