Středa, 24. dubna 2024

Vláda zřejmě odmítne senátní návrh na snížení poplatků za půdu

Vláda zřejmě odmítne senátní návrh na snížení poplatků za půdu

Vláda ve středu zřejmě odmítne senátní návrh, který snižuje poplatky za zábor zemědělské půdy pro vybrané stavby. Vyplývá to z návrhu stanoviska na webových stránkách vlády. Poplatek by se měl podle senátní novely snížit na úroveň před přijetím zákona, kterým byl zvýšen podle typu půd na dvou až devítinásobek. Konečné slovo k návrhu však řeknou poslanci.

Senátní návrh z pera senátorů ODS a ČSSD snižuje poplatky za zábor zemědělské půdy pro vybrané stavby, a to na úroveň platnou před třemi lety. Má se to týkat průmyslových zón, staveb dopravní infrastruktury a přenosových sítí pro elektroenergetiku, plynárenství a teplárenství.

Vláda poukazuje například na to, že ministerstvo životního prostředí nyní chystá návrh zákona, který bude vynětí půdy řešit komplexně. Argumentuje také tím, že vyjmenovaný okruh staveb v senátním návrhu je příliš široký a neurčitý, protože se v něm píše i o stavbách souvisejících. "Takto široce pojatá výjimka by podle vlády naprosto degradovala odvody jakožto ekonomický nástroj ochrany zemědělského půdního fondu," stojí v návrhu stanoviska.

Poplatek by se měl snížit na úroveň před přijetím zákona, kterým byl zvýšen podle typu půd na dvou až devítinásobek. Zvýšení bylo reakcí na překotnou výstavbu fotovoltaických elektráren na zemědělské půdě. Senátoři ale tvrdí, že toto zvýšení poplatků zasáhlo zcela jiné a legitimní podnikatelské i nepodnikatelské aktivity.
Podle vlády také senátní návrh zvýhodňuje průmysl a dopravu proti zemědělství a neřeší trvalý úbytek nejkvalitnějších půd.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů