Čtvrtek, 25. dubna 2024

Jablonec chce půjčovat na výstavbu malých čistíren vody

Jablonec chce půjčovat na výstavbu malých čistíren vody

Město Jablonec nad Nisou chce z městského Fondu na zlepšení úrovně bydlení půjčovat i na výstavbu malých čistíren odpadních vod. Ještě před rokem chtěla přitom radnice fond zcela zrušit kvůli malému zájmu. Teď připravuje nový program, který by umožnil poskytovat příspěvky a půjčky na podporu výstavby technické infrastruktury. Na letošní rok jsou ve fondu připraveny čtyři miliony korun, řekl ČTK náměstek jabloneckého primátora Miloš Vele (ODS).

Zřízením nového programu reaguje radnice na poptávku obyvatel v některých hlavně okrajových částech Jablonce. "Ne všude je možné vybudovat kanalizaci," poznamenal Vele. Příprava a vybudování malé domovní čistírny pro rodinný dům přijde zhruba na 100.000 korun, jak velkou podporu město poskytne, není zatím jasné. Na rozdíl od ostatních programů ve fondu, kde žadatelé dostanou peníze, pokud splní podmínky, tady se bude každá žádost posuzovat. V lokalitě, kde se třeba plánuje výstavba kanalizace, město malou čistírnu nepodpoří.
Kvůli novému programu už radnice zřídila komisi pro poskytování příspěvků a půjček. "Komise bude podle přesně nastavených pravidel posuzovat a hodnotit přijaté žádosti. Přidělování podpory města bude projednávat finanční výbor a poté půjde ke schválení zastupitelstvu města," vysvětlila předsedkyně komise Iveta Habadová. Prvním úkolem komise je ale program podpory čistíren odpadních vod připravit. Do budoucna není podle vedení radnice vyloučeno, že bude řešit i jiné programy podpory.

Jablonecká radnice půjčuje na opravy domů a bytů už 12 let. Do fondu na zlepšení úrovně bydlení převádí polovinu příjmů z prodeje domů a bytů. O produkt byl ale v posledních letech malý zájem. Loni na jaře rozdělila radnice jen 1,8 milionu korun pěti žadatelům, víc zájemců nebylo. V předchozích letech přitom půjčky přesahovaly i deset milionů korun.

O půjčky mohou žádat fyzické i právnické osoby, které vlastní obytné domy na území města. Půjčky lze použít na opravy střech, zateplení fasád, výměnu oken, rekonstrukce koupelen, modernizaci výtahů, kanalizace či topení. Půjčky jsou se čtyř- až šestiprocentním úrokem s dobou splatnosti od tří do sedmi let. Žadatel může získat až 300.000 Kč na jeden dům. Ještě výhodnější jsou půjčky na obnovu ozdobných historických fasád a střech, kde je úročení jen dvouprocentní.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů