Středa, 24. dubna 2024

V přírodě tiká časovaná bomba

V přírodě tiká časovaná bomba

Biologická rozmanitost na planetě Zemi i přes veškerou snahu soustavně ubývá. Jedním z hlavních důvodů, proč k tomu dochází, je rozšiřování takzvaných invazivních druhů.

Invazivní druhy představují významnou a rychle narůstající hrozbu pro původní biologickou rozmanitost v Evropě. Rostliny a živočichové, kteří proniknou do nových, neznámých biotopů, mohou původní flóru a faunu vytlačit a narušit přirozenou stabilitu celého ekosystému.

Invazivní druhy mají také ekonomické a sociální dopady, například na lidské zdraví, rybolov, zemědělství a na výrobu potravin. Důležité je proto včasné odhalení - je daleko snazší a nákladově efektivnější zasáhnout proti nově příchozím druhům předtím, než v novém prostředí zdomácní. Jednoduše řečeno, čím dříve jednáme, tím méně platíme.

Evropská unie v současnosti vynakládá na boj proti invazivním druhům a na odstraňování jimi způsobených škod nejméně 12 miliard eur ročně.

Velkým problémem je ale především to, že o invazivních druzích málokdo ví a ještě méně lidí si uvědomuje, jaké nebezpečí představují. Veřejnost přitom hraje v boji proti invazivním druhů zásadní roli. Odhalí je totiž často milovníci přírody.

Pavel Poc (ČSSD) se touto problematikou zabývá již více než dvacet let.

Rozhodl se proto uspořádat ve spolupráci s Mezinárodním svazem pro ochranu přírody v Evropském parlamentu konferenci, která by na problematiku invazivních druhů upozornila.

Konference ze zúčastnili přední odborníci, neziskové organizace i zástupci Komise včetně komisaře pro životní prostředí Janeze Potočnika.

Evropě se nepodařilo splnit cíle vztahující se k zachování biologické rozmanitosti, které si vytyčila do roku 2010 a pokud nezačneme jednat nyní, nemusí splnit ani ty, které si stanovila do roku 2020.

Komise by měla Parlamentu předložit návrh nové legislativy k invazivním druhům v březnu nebo dubnu 2013.

Rozhodně nepůjde o legislativu, která má za cíl zakázat lidem po celé Evropě chov papoušků, želv a dalších domácích mazlíčků, jak je často předkládáno českými médii.

"Jde především o ochranu před nepůvodními škůdci, kteří mají potenciál zničit celé lesy nebo celá průmyslová odvětví, případně těžce poškozovat lidské zdraví," říká Pavel Poc.

Foto z konference najdete zde

Zdroj: www.pavelpoc.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů