Čtvrtek, 28. března 2024

Jeden svět 2013 se ptá: Bojíte se snášet?

Jeden svět 2013 se ptá: Bojíte se snášet?

18. - 26. března

Festival dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět opět míří do Brna - letos se snahou upozornit na nebezpečné tendence, které se poslední dobou objevují v české společnosti. Provokativní otázkou Bojíte se snášet? chce festival otevřít debatu o sílící netoleranci, rasismu a diskriminaci.

V protikladu k vážnému tématu je zvolena odlehčená grafika. Na českém dvorku plném slepic není pštros již dávno něčím exotickým. Přesto však českou slepici dokáže naštvat, když vidí, že pštros má větší vajíčka. Začne to nevinnou větou: Nemám nic proti pštrosům, ale... a brzy se jej snaží vyklovat ze dvorku.

Grafika tak reaguje na současný stav společnosti. Češi si dokážou mezi sebou nacházet příležitosti k diskriminaci a vymezování. Velké procento lidí automaticky negativně zareaguje nejen na romskou národnost sousedů, ale i na jiný politický názor, příliš hlasitý hovor na ulici, obyvatele jiného města, člověka žijícího alternativním životním stylem.

Šíře sekce Bojíte se snášet sahá od obdivuhodné soudržnosti multikulturního Norska po Breivikově teroristickém útoku až po historické příčiny vyhrocené situace na Šluknovsku či problematiku inkluze ve školství. Filmovou mozaiku doplní drama útěku severokorejské rodiny, pašování diamantů z Afriky, pozadí proputinovské mládežnické organizace, příběh indické dívky zavřené až do svatby v domácím vězení, politická korupce na Slovensku či příběh surfařů, kteří se rozhodli přečkat zimu na norské pláži.

Promítané dokumenty budou tradičně doprovázeny debatami s tvůrci a odborníky. Program festivalu obohatí výstavy, divadelní představení, workshopy, jarmark neziskových organizací, benefiční koncert nebo večer krátkých sociálních spotů. Žáky a studenty čeká pod záštitou SVČ Lužánky, speciálně vybraná nabídka filmů.

Kateřina Petrášová
www.jedensvet.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů