Úterý, 19. března 2024

Chceš Hummera? Kup si Hummera! My si ho taky koupili

Chceš Hummera? Kup si Hummera! My si ho taky koupili

Nákup vozů Hummer městskou policií se nepochybně vyplatil. Po Bagdádu a Kábulu se Praha stala další metropolí, kde skromný ekologický vůz dokázal ve službách bezpečnostních sil své přednosti.

Nepotřebujete někdo Hummera? Pokud ano, ozvěte se pražskému magistrátu, ten má zrovna tři na prodej a evidentně neví, co s nimi. Pořídit se dá i vznášedlo, pět terénních motocyklů, dvacet revolverů a dvě stě záchranářských nožů. Při vhodné kombinaci by se asi dala dohodnout i nějaká sleva.

A pokud snad máte dojem, že auto se spotřebou dvacet litrů ve městě úplně neužijete, je to možná pravda, ale to neznamená, že si ho nemůžete koupit - jako pražská městská policie, která si Hummery koupila před pěti lety, aby pro ně - překvapivě... nenašla využití.

Což tedy úplně od začátku větší část obyvatel města (tedy ta, která na tom kšeftíku neměla žádný zájem) věděla už dávno, a dokonce o tom měl své pochybnosti i tehdejší primátor Pavel Bém - a ten na korunu nehleděl.

Samozřejmě: argumenty kritiků, že tenhle malý tank bude jen obtížně hledat v Praze využití, trochu přeháněly, protože na všem lze najít něco pozitivního.

Městská policie například upozorňovala na vynikající vlastnosti Hummerů vhodné například v případě zasypání Nerudovy ulice zhruba pětimetrovou lavinou.

Osobně jsem navíc vozy v létě 2010 viděl v plném nasazení a náročném terénu zastávky u metra Nádraží Holešovice, což by sice někdo mohl označit za relativně bezpečný terén, nicméně je třeba vzít v úvahu, že šlo o místo přímo zasažené tisíciletou povodní - sice v roce 2002, ale kdo mohl před třemi lety uprostřed léta tušit, že tentokrát žádná vlna nepřijde?

Nebo vznášedlo za 2,2 milionu. To by se mohlo skvěle hodit... teď mě sice nenapadá k čemu, ale určitě by někomu udělalo radost.

Proti Opencard nebo tunelu Blanka a vlastně spoustě dalších věcí z těch časů jsou peníze za Hummery (3,3 milionu a 800 tisíc ročně na provoz), vznášedlo nebo ty speciální nože (2737 korun za každý) úplné drobné.

Ale zas to alespoň v nějaké představitelné podobě docela hezky ilustruje ty časy. Chceš Hummera? Kup si Hummera!

Na webu je mimochodem stále k nalezení úžasný zápis ze zasedání bezpečnostního výboru magistrátu z ledna 2010, kam se téma povedlo propašovat zeleným. Soudě dle úřední mluvy to musel být silný zážitek.

Zastupitel Žďárský (ODS, zároveň starosta Prahy 19) "se podivil názoru SZ, že tento vůz není vhodný do městského provozu. Naopak se domnívá, že prostornost vozu, ekologické spalování, výhodná cena i přídavná zařízení jsou klady, proč by měl toto vozidlo pořídit i pro svoji městskou část".

Petra Kolínská (zastupitelka za zelené) "vyslovila politování, že není chápána symbolika vozů Hummer a nevhodnost nákupu z peněz daňových poplatníků".

Náměstek primátora Rudolf Blažek "připustil, že nevěděl přesně, v čem tkví problém nákupu vozů (symbolika) a na co přesně má reagovat".

Následně bylo přijato poměrem 6 ku 1 usnesení, že bezpečnostní výbor považuje vysvětlení ředitele městské policie Mgr. Kotrouše za "vyčerpávající a argumentačně více než přesvědčivá".

Ano, a tady náš hezký poučný příběh končí. Mgr. Kotrouš nedávno dostal - kvůli jinému případu - šest let za korupci. Zatím jako jediný z tehdejší magistrátní party. Ne každý má prostě potřebu na sebe upozorňovat Hummerem.

AUTOR: Jindřich Šídlo
AUTOR-WEB: ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů