Pátek, 29. března 2024

Jedinečná příležitost se ode dneška nabízí mateřským školám v Praze a Středočeském kraji

Jedinečná příležitost se ode dneška nabízí mateřským školám v Praze a Středočeském kraji

Jedinečná příležitost se ode dneška nabízí mateřským školám v Praze a Středočeském kraji. Nadace Proměny vyhlašuje Grantovou výzvu 2013 v programu Zahrada hrou, jehož prostřednictvím se zasazuje o rozvoj prostředí školních zahrad. Školy mohou své žádosti o podporu pro své zahrady podávat do 24. května. Nadace dnes rovněž spouští nový webový portál Proměny pro školy.

Grantové výzvy Nadace Proměny se mohou zúčastnit všechny mateřské školy, které se nacházejí na území hlavního města Prahy nebo Středočeského kraje a jsou zařazeny do sítě škol. Výzva nadace tak směřuje k více než 1300 mateřským školám.

"Výzvu jsme letos koncipovali více motivačně a hlavně tak, aby se s naší pomocí do proměny své zahrady mohl pustit větší počet škol," komentuje nové podmínky grantové výzvy Jolana Říhová z Nadace Proměny. "Ve třech kolech může až 5 úspěšných žadatelů získat postupně příspěvek na projektovou dokumentaci, realizaci proměny zahrady a její údržbu. Součástí celého procesu jsou navíc semináře, konzultace a exkurze za dobrými příklady. Právě v tom je naše podpora výjimečná. Víme, že pro úspěšnou realizaci zahrady jsou důležité nejen finance, ale je také potřeba vědět, jak při projektu postupovat. I s tím chceme školám pomoci," doplňuje Jolana Říhová.

Podrobné podmínky grantové výzvy spolu se žádostí a metodikou jsou dostupné na www.nadace-promeny.cz. Řadu informací a inspiraci mohou zájemci o podporu získat také na konferenci Zahrada hrou 2013, kterou nadace pořádá v NTK v Praze ve středu 3. 4. Přihlásit se k účasti je možné do 20. 3. O své zkušenosti se podělí uznávaní architekti Zdeněk Sendler, Michal Fišer, Lucie Miovská, známí tvůrci herních prvků Lenka Klodová, Lukáš Gavlovský i pedagogové a rodiče, kteří již svůj projekt s pomocí nadace realizují.
Ve všech třech kolech grantové výzvy může nadace rozdělit dohromady až 4 miliony Kč. Příspěvky rozdělované maximálně pěti nejúspěšnějším žadatelům v jednotlivých kolech budou určeny na zpracování projektové dokumentace, na realizaci proměny zahrady a na údržbu. Výsledky prvního kola budou známy letos v říjnu, konec třetího kola je naplánován na polovinu roku 2015.

Jolana Říhová přibližuje poslání programu Zahrada hrou: "Velká část obyvatel dnes žije nebo pracuje ve městě. V jakém prostředí se pohybují děti? Jak často jsou v kontaktu s přírodou? Městské prostředí poskytuje málo příležitostí pro volnou hru dětí a pobyt venku v přírodě. Oproti zahraničí mají téměř všechny české školy svou zahradu, bohužel její potenciál plně využívá jen málo z nich. Chceme upozornit na to, že právě vhodně navržená školní zahrada se může stát prostorem pro hru, kreativní výuku a kontakt dětí s přírodou, který má vliv na jejich rozvoj."

Jaký je potenciál, který skrývá prostředí školních zahrad, mimo jiné přiblíží nový webový portál Proměny pro školy, který dnes Nadace Proměny spouští na adrese www.promenyproskoly.cz. Zájemci o téma se zde dozví, proč je pro děti důležitý kontakt s přírodou a volná hra, jak může pobyt venku ovlivnit fyzickou gramotnost dětí nebo jak zásadně se za posledních 30-40 let změnil způsob trávení volného času dětí a jaké důsledky to má. Portál přináší také řadu rad, inspirace a dobrých příkladů školních zahrad a dětských hřišť od nás i ze zahraničí. Je tedy volně dostupnou formou pomoci pro každého, kdo chce vytvořit místo vhodné pro děti. Na dalším rozvoji portálu se mohou podílet i sami uživatelé; posílat své tipy, rady, dotazy, účastnit se anket apod.

Nadace Proměny otevřela program Zahrada hrou v roce 2011. S jeho pomocí se již realizuje proměna dvou školních zahrad v Praze-Bohnicích a v Českém Brodě. Obnova těchto zahrad bude dokončena v průběhu letošního roku, obě by měly sloužit také jako vzorové příklady pro ostatní školy.
Více informací na www.nadace-promeny.cz nebo na vyžádání.


Petra Hrubošová / manažerka komunikace
nadace PROMĚNY / Vinohradská 1511/230 / 100 00 Praha 10 / www.nadace-promeny.cz
kontakty / 277 006 276 / 775 654 314 / hrubosova@nadace-promeny.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů