Pátek, 26. dubna 2024

Eko lisování šetří energii

Eko lisování šetří energii

Firma Škoda Auto v polovině února spustila provoz ekologické lisovací linky, která bude vyrábět součásti pro Octavie, Rapidy, poté i pro další modely. Hlavní výhody nového servomechanického zařízení představují jednodušší obsluhu i lepší úpravy procesů k výrobě aut.

Výrobce nový lis v hale M12 pořídil také proto, že chce letos uvést na trh osm nových modelů. Linka zvládá nové tvary různých částí včetně karoserie, jež budou právě na nových autech. Podle člena představenstva firmy pro výrobu a logistiku Michaela Oeljeklause bude linka třeba pro nejnovější model 3. generace Octavie vyrábět kapoty, blatníky, boční dveře, postranice i střechu. "Nová linka je natolik velká, efektivní a výkonná, že tu můžeme lisovat díly všech modelů."

Ve srovnání s běžnými lisovacími linkami se novinka vyznačuje několika inovacemi. Nejdůležitější z nich je užití necentrálně pracujících servomotorů. Tam, kde dříve celou linku poháněl jeden velký motor, pracuje teď 14 efektivnějších servomotorů. To nabízí flexibilní přizpůsobení jednotlivých procesů linky PXL. Energii uvolněnou při lisování velkých dílů teď linka například akumuluje a znovu využívá.

Podle automobilky jde dnes o nejmodernější lis svého druhu. Výměna nářadí na něm třeba trvá tři minuty oproti dřívějším 14 minutám, a tak se dá velmi rychle změnit součástka i model, který zrovna chce firma vyrábět. "Tato linka vznikla k již fungujícím linkám. V rámci růstové strategie je nutné včas zvyšovat kapacity, což se týká i lisoven," dodal Oeljeklaus a připomněl cíl podniku do roku 2018 prodávat 1,5 milionu aut ročně.

Výrobce zařízení za asi 1,7 mld. Kč pořídil v rámci ekologické strategie, kdy chce do roku 2018 zlepšit šetrnost výroby k životnímu prostředí o 25 %. Nová linka například podle firmy spotřebuje až o 15 % méně energie než srovnatelné starší linky. Podobná zařízení chce firma brzy spustit v dalších továrnách koncernu, včetně Bratislavy, kde se vyrábějí Volkswageny.

AUTOR: Bohumír Kotora

Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů