Sobota, 20. dubna 2024

Kapara trnitá - nezbytná chuťovka v kuchyni

Kapary jsou nerozvinutá poupata květů keře kapary trnité, naložená v soli nebo solném nálevu, případně v solném nálevu s vinným octem.

Kapara trnitá - nezbytná chuťovka v kuchyni

Malé keře kapar původně pocházejí ze střední a západní Asie, nyní se však pěstují v mnoha oblastech s odpovídajícím podnebím. Nejčastěji se setkáváme s druhem kapary bezbranné, ta je bez trnů. Oproti tomu, jak už název vypovídá, kapara trnitá ostny má a je druhým nejčastěji pěstovaným druhem.

Z rostliny kapara konzumujeme nerozvinutá poupata tmavě zelené barvy a celé nezralé plody (bobule). Jakost kapar závisí na místě původu, jejich velikosti a postupu při nakládání. Ty nejlepší kapary jsou z Itálie (sicilské kapary), Španělska, Francie, Řecka a Kalifornie. Třídí se podle velikosti - od nejmenších nonpareilles mající maximálně 7mm, po surfines, cappucines, capotes, fines, až po největší kapary, kterým se říká grossos (více než 13mm). Ovšem čím menší kapary jsou, tím jsou větší delikatesou. Za ty nejlepší se považují francouzské kapary nonpareilles.

Kapary, jejich nákup a skladování

S poupaty kapar se často setkáváme v naloženém stavu, bývají zalité ochuceným octem nebo olejem. Často se nasolují, tak si kapary zachovají vzhled i chuť. I nedozrálé bobule kapar malých velikostí se obvykle konzervují v octě a chutnají podobně jakou poupata, jen méně intenzivně. Solené kapary je potřeba před použitím propláchnout. kuchyni

Kapary využijeme v mezinárodní i české kuchyni. Hodí se na pizzu, do salátu, do omáček, těstovin nebo jen k vylepšení obložených chlebíčků. Hodí se k tučnějšímu masu, ale dobře se kombinují i s rybami a mořskými plody. Kapary doplní pomazánky a studené chuťovky, také teplé zeleninové pokrmy. S kapary šikovně zvýrazníme veškeré rajčatové pokrmy.

Při tepelné úpravě kapary do pokrmu vhazujeme spíš ke konci vaření, protože po delší přípravě začínají kapary hořknout. Kapary stačí v pokrmu jen prohřát, jak radí ti nejlepší kuchaři.

Kapary v kombinaci s bylinkami

Kapary dobře chutnají s bazalkou, česnekem, oreganem, petrželkou a estragonem. Za vyzkoušení stojí i kombinace s ančovičkami.

Nakupujeme kapary

Nakupujeme samotné kapary v nálevech, často se však s kapary setkáme v podobě "náplně". Zelené i černé olivy bez pecky - místo toho naplněné kaparou, srolované ančovičky ve středu s kaparou, to je nejčastější podoby s jakými se můžeme setkat v každém supermarketu. Obojí se hodí k doplnění oček rohlíku, sýrových pomazánek a celých jednohubek.

Kapary mají příznivý vliv na imunitní systém, hlavně proti kašli, protože uvolňuje hleny. Mezi jeho další pozitivní vlastnosti patří, že podporuje močopudnost a čistí tak organismus. Mezi další léčebné prvky patří antihistaminikum, které je obsaženo v pupenech rostliny

ZDROJ: www.clanky.vareni.cz, Wikipedie

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů