Čtvrtek, 25. dubna 2024

Legislativa o šetrnějších vozech by dle studie pomohla EU k růstu

Legislativa o šetrnějších vozech by dle studie pomohla EU k růstu

Úspory až téměř 80 miliard eur (více než dva biliony Kč) ročně a statisíce pracovních míst by mohl Evropské unii pomoci zajistit přechod na energeticky účinnější nebo hybridní vozy. Tvrdí to studie britských poradenských společností Cambridge Econometrics a Ricardo-AEA. Evropský parlament by se měl navrhovanou legislativou o energeticky účinnějších vozech zabývat v úterý. Automobilový průmysl ale návrhy rozdělují, napsala dnes agentura Reuters.

Evropská komise nové plány na rozšíření energeticky účinnějších vozidel zveřejnila loni. Podle cílů, které chce stanovit, by nově vyrobená vozidla v Evropské unii měla do roku 2020 vyprodukovat v průměru 95 gramů skleníkových plynů na kilometr. Předešlé cíle počítaly s průměrně 130 gramy na kilometr do roku 2015.

Poradenské společnosti Cambridge Econometrics a Ricardo-AEA na základě údajů EK a automobilového sektoru vypočítaly, že energeticky účinnější technologie motorů by v EU mohly pomoci ušetřit 57 až 79 miliard eur ročně na výdajích za pohonné hmoty. Přechod na vozidla s nižší spotřebou by podle analytika Phila Summertona z Cambridge Econometrics také snížil evropskou závislost na dovozu ropy a do roku 2030 vytvořil v evropském automobilovém průmyslu mezi 356.000 a 446.000 nových pracovních míst.

Irské předsednictví by chtělo dosáhnout dohody o legislativě do konce června. Někteří výrobci automobilů však návrh kritizují. Německo, kde sídlí výrobci luxusních vozidel, podle Reuters prosazuje speciální povolenky umožňující výrobu méně ekologických vozidel za podmínky, že automobilky vyrobí také vozidla s mimořádně nízkými emisními limity jako třeba elektromobily.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů