Středa, 24. dubna 2024

Merkelová slibuje Němcům zeštíhlení účtů za elektřinu

Merkelová slibuje Němcům zeštíhlení účtů za elektřinu

Německý energetický obrat. Vláda v Berlíně hledá společně s opozicí způsob, jak srazit neúnosně vysoké dotace alternativních zdrojů energie. Dosažení shody bude krajně obtížné

Německá kancléřka Angela Merkelová má ambiciózní plán, který počítá s odklonem od jaderné energetiky do roku 2022. Jenže už za půl roku přijdou parlamentní volby. A Němce dráždí čím dál vyšší účty za energie, které tato změna přináší.

Většina z nich vládní energetický obrat stále podporuje. Jejich trpělivost ale ochabuje.

Merkelová voliče usilovně přesvědčuje, že brzy zaplatí méně. Už dnes se kancléřka v Berlíně sejde spolu s ministrem životního prostředí Peterem Altmaierem s premiéry 16 spolkových zemí, aby hledali společně řešení.

"Vysoké ceny energií jsou největší výzvou pro Merkelovou a její kabinet," soudí profesor Tilman Mayer, politolog z Bonnské univerzity. "Kancléřka si dobře uvědomuje, že drahá elektřina by způsobila výraznou erozi její popularity. Proto musí Němcům ukázat, že pracuje na užitečném řešení."

Předvolební téma

Zatím nesly vysoké náklady na obnovitelné zdroje zejména německé domácnosti. S výjimkou Dánů dnes platí Němci nejvyšší účty za elektřinu v celé Evropě.

Nový plán počítá s tím, že by měli přispět i podnikatelé. Návrh ministra Altmaiera počítá s omezením ekologických dotací. Vlastníci alternativních zdrojů by tak podpořili rozpočet sumou 300 milionů eur.

Vláda Němcům vysvětluje vysoké náklady na energetické změny. "Celkové náklady na energetickou reformu by mohly v příštích dvou dekádách dosáhnout bilionu eur," odhadl ministr Altmaier v rozhovoru pro list Frankfurter Allgemeine Zeitung. Z toho dvě třetiny spolknou právě dotace výkupních cen energie z obnovitelných zdrojů. Největším problémem se ale jeví snaha o retroaktivní zásah do již slíbených podpor.

Až dosud německé zákony vždy chránily už jednou schválené investice. Proto musí vláda pro ořezání podpor hledat širší podporu - i ze strany středolevé opozice, která vládne v zemských parlamentech.

"Hledání shody bude krajně obtížné. Pravděpodobně ji nenajdeme během jediného dne," cituje agentura Reuters jednoho z účastníků dnešní schůzky.

Je to citlivá debata. Kancléřka musí jednat se zemskými premiéry, protože ti rozhodují v druhé komoře parlamentu, Spolkové radě. V posledních zemských volbách vyklidila vládní CDU pozice a bez souhlasu opozice tak nyní ve Spolkové radě nic neprojde.

Nyní zaplatí i německé firmy

Ceny energií v zemi rostou vytrvale. Stejně tak náklady na obnovitelné zdroje. Někteří experti dokonce označili Altmaierův odhad za podhodnocený.

Podle analytiků investiční banky Macquarie škodí silná podpora alternativních zdrojů celé německé ekonomice. Jde proti zájmům spotřebitelů. Výdaje domácností se neustále zvyšují, aby pokryly náklady na výstavbu dalších solárních a větrných elektráren a jejich připojování do sítě.

Vláda v Berlíně si podle všeho rizika uvědomuje. "Nemůže přehlížet sociální pnutí, které vytváří drahá elektřina," soudí politolog Mayer. Klíčovou otázkou zůstává, kdo energetickou změnu zaplatí.

Velké průmyslové podniky dostávaly slevy na ekologických daních, takže zátěž ležela na německých domácnostech. Energetický program platili spotřebitelé v takzvaných zelených platbách.

Němečtí soudci ale nedávno rozhodli, že úlevy pro podniky byly nezákonnou pomocí. Merkelová proto nyní varuje velké podniky, aby nadále už se slevou nepočítaly.

Jejich příspěvky už zahrnul i Altmaierův plán. "Můj návrh je zcela konkrétní. Musíme donutit velké firmy, aby se podílely na financování změn ve využití energie," řekl ministr Altmaier s tím, že návrh nemusí být každému po chuti.

Koncepty vlády a opozice se dnes zásadně liší. Opoziční SPD a Zelení navrhují, aby celý sektor obnovitelných zdrojů přispěl do rozpočtu jen 200 miliony eur. Odmítají také snížení daně z obnovitelných zdrojů, kterými chce vláda uspořit 1,6 miliardy eur.

Drahá energie má i nečekané důsledky. Například orientaci energetických podniků na spolehlivé dodávky z uhelných elektráren. Německo letos spustí nejvíce uhelných elektráren za posledních dvacet let.

Nové sítě za 10 miliard eur

Německo je světovým lídrem v obnovitelných zdrojích s jejich 25procentním podílem na celkové výrobě elektřiny. Tento podíl se má postupně zvyšovat až na 80 procent v roce 2050. Plán energetické revoluce, s nímž přišla kancléřka Merkelová po předloňské jaderné havárii v japonské Fukušimě, je klíčovým tématem jejího druhého funkčního období.

Potíž německých politiků spočívá v tom, že nikdo tak razantní zvýšení cen energií neočekával. Němci sice byli připraveni na to, že zaplatí za energetickou změnu, nikdo ale nepředpokládal tak velké zdražení. A přitom ještě stále putuje téměř 20 procent elektřiny do sítě zásluhou jaderných elektráren.

Němci rovněž neočekávali, jaké budou nároky na přenosové sítě. Transport energie z pobřeží Baltu a Severního moře, kde jsou větrné elektrárny, na jih Německa, kde jsou klíčoví odběratelé, představuje velkou zátěž.

Proto německá vláda rozhodla o urychlení výstavby vysokonapěťových přenosových sítí v délce 2800 kilometrů. Plán počítá s investicemi okolo 10 miliard eur.

Prudký růst využití silně kolísavé sluneční a větrné energie přidělává problémy i sousedům. Elektřina se často přelévá do sousedních zemí a německé sítě jsou nestabilní. Český provozovatel přenosové soustavy ČEPS proto plánuje postavení obřího transformátoru, který by chránil tuzemské rozvody před neplánovanými toky elektřiny.


1,6 procenta
Otolik loni vzrostly německé emise oxidu uhličitého. Způsobil to zejména zvýšený zájem o energii z uhelných elektráren.

2022 procenta
V tomto roce by měly v Německu dosloužit poslední jaderné elektrárny. Plánem na jejich zavření reagovalo Německo na předloňskou havárii v japonské Fukušimě.

300 milionů eur
by měli podle plánu spolkového ministra životního prostředí Petera Altmaiera připlatit provozovatelé elektráren v Německu na obnovitelné zdroje.

35 procent
by měl činit podíl elektřiny z obnovitelných zdrojů v Německu v roce 2020. Do roku 2050 by se měl zvýšit na 80 procent.

AUTOR: Jiří Sládek

AUTOR-WEB: www.ihned.cz


Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů