Čtvrtek, 18. dubna 2024

S přechodem od jádra na alternativní zdroje souhlasí skoro dvě třetiny Němců

S přechodem od jádra na alternativní zdroje souhlasí skoro dvě třetiny Němců

OD NAŠÍ ZPRAVODAJKY Z KOLÍNA NAD RÝNEM
Obavy z účtu za nedoplatek elektřiny Markus Becker mít nemusí. "Jakmile se na nebi objeví první paprsky slunce, můžeme doma v klidu nahodit nejrůznější spotřebiče a nic moc nás to nestojí," pochvaluje si devětatřicetiletý bankéř bydlící nedaleko Kolína nad Rýnem.

Markus si elektřinu vyrábí sám. Na střeše svého domu si nechal před sedmi lety instalovat solární panely. "S tím výkonem můžeme bez potíží nechat běžet pračku, mikrovlnu a ještě sekat trávu," popisuje hlava tříčlenné rodiny.

Investice, která vydělává

Elektřina z alternativních zdrojů se v Německu těší stále větší přízni. Pro soukromé spotřebitele představuje dobrou možnost, jak vykompenzovat stoupající ceny energie. A stát výstavbu solárních panelů podporuje - za každou kilowatthodinu, kterou domácnosti samy nespotřebují a odvedou do sítě, jim po dvacet let platí až 20 eurocentů.

Markus zcela přestavěl dům po babičce a dnes bydlí v klidné vilové čtvrti městečka Frechen. Za výstavbu své malé domácí elektrárny o výkonu téměř 5 kWp (kilowattpeak je jednotka maximálního výkonu solárního panelu měřená při standardních podmínkách) zaplatil 11 tisíc eur, v přepočtu zhruba 282 tisíc korun. Z energie, kterou panely vyrobí, je rodina obývající dům o 180 metrech čtverečních schopna spotřebovat jen 30 až 40 procent.

Chudé Němce poplatky dusí

Pro většinu domácností ale přechod na alternativní zdroje energie, který nyní prosazuje spolková vláda, znamená dodatečnou finanční zátěž. Musí se totiž podílet na nákladech, které stojí tento "obrat" (vládní strategii se v němčině říká Energiewende), a platit takzvaný EEG-poplatek. V praxi to znamená zdražení elektřiny zhruba o 5,3 eurocentu za kilowatthodinu.

Tříčlenná rodina tak při spotřebě kolem 3500 kilowatthodin ročně zaplatí navíc 185 eur. V průměru taková domácnost podle propočtů Svazu pro energii a vodu (BDEW) utratí letos za elektřinu celkem 996 eur (loni to bylo 912 eur). Z toho 504 eur připadá na nejrůznější daně a odvody.

Podle ekonomů na to doplácejí hlavně spotřebitelé s nižším příjmem. U deseti procent nejchudších domácností tvoří podíl poplatků EEG na jejich příjmech v průměru 1,3 procenta. U domácností se šestkrát vyšším příjmem je to jen 0,2 procenta. Spotřeba elektřiny se totiž s rostoucím příjmem nezvyšuje.

Nejčastěji se spotřebitelé brání zdražování změnou distributora. Jen na přelomu loňského a letošního roku se k tomuto kroku rozhodly dva miliony zákazníků. Jiní se snaží omezit svou spotřebu - podle průzkumu společnosti Dekra snižuje každá druhá domácnost teplotu v bytě nebo topí v méně místnostech.

V Německu je zhruba tisícovka energetických společností. Téměř 800 z nich již letos zdražilo elektřinu přibližně o deset procent.

Odborníci ale varují před nadhodnocováním ceny elektřiny. Podle propočtů Německého institutu pro ekonomický výzkum (DIW) tvoří náklady na elektřinu 2,5 procenta spotřebních výdajů běžné rodiny.

Jakkoliv negativně může přechod na alternativní zdroje dopadnout na domácnosti, jsou Němci i nadále věrní svému image ekologicky uvědomělého národa a zastávají nutnost skoncovat s jadernou energetikou. Podle průzkumu časopisu Stern považuje 64 procent dotázaných energetický obrat za důležitý, přestože zdražuje elektřinu. Důležitější je podle nich přínos pro budoucí generace a ochrana životního prostředí.

O tom, zda se vládě podaří v příštích deseti letech tyto plány uskutečnit, Němci ale už tak pevně přesvědčení nejsou. Že vše klapne, věří jen 49 procent respondentů.

Markus Becker a jeho rodina, která v létě čeká další přírůstek, se budoucnosti nebojí. "Celé jsem si to propočítal. Když všechno poběží víceméně normálně, a to přitom nepočítám s tou nejlepší možnou prognózou, vrátí se mi investice zhruba za 16 let. To bude mít naše první dcera krátce před maturitou," dodává Markus.

64 %
Němců považuje energetický obrat za důležitý, přestože zdražuje elektřinu. Jen 49 procent dotázaných však věří, že se vládě podaří opravdu uskutečnit její energetické plány.

AUTOR: Barbara Bublíková
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů