Čtvrtek, 28. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Americký prezident Barack Obama chce investovat dvě miliardy dolarů (zhruba 39 miliard Kč) do vývoje technologií pro automobily šetrné k životnímu prostředí. Informovala o tom dnes agentura DPA.
Investice by měly směřovat do technologií, které by zlevnily automobily s alternativním pohonem. Z programu by mělo být po deset let uvolňováno 200 milionů dolarů ročně. Obamův plán ale ještě musí schválit Kongres.
Obama vyzval zákonodárce, aby plán podpořili bez ohledu na stranickou příslušnost. "Není to žádná demokratická nebo republikánská myšlenka. Je to prostě rozumná myšlenka," prohlásil.
Plán by podle Obamy přispěl k omezení automobilových emisí a snížení závislosti Spojených států na dovozu ropy a současně by mohl vytvořit nové pracovní příležitostí.

Radnice ve Šternberku na Olomoucku investuje zhruba 1,6 milionu korun do systému sběru biologicky rozložitelného odpadu. Systém by ve městě s bezmála 15.000 obyvateli měl začít fungovat příští rok na jaře. Šternberk na projekt tento týden získal dotaci 600.000 korun a zbývající náklady pokryje z vlastních zdrojů.
"V rámci projektu bude pořízeno 1700 nádob na bioodpad. Budou poskytovány vlastníkům rodinných domů se zahradou, kterých je ve Šternberku přibližně 1700," řekla dnes ČTK mluvčí šternberské radnice Irena Černocká. Dodala, že v následující etapě by měl být systém svozu biologického odpadu rozšířen také na bytové domy, zahrádkářské kolonie a panelová sídliště.
Konečné výdaje na tento projekt budou podle Černocké stanoveny až podle výsledků výběrového řízení, které už šternberská radnice připravuje. "Se zahájením svozů bioodpadu se počítá od března příštího roku," podotkla Černocká.

Plán výzev OPŽP na rok 2013
Uveřejňujeme schválený plán výzev pro OPŽP na rok 2013. Tento plán výzev je pouze orientační, skutečné termíny příjmu žádostí a také dílčí omezení oblastí podpory budou oznámeny vždy až s vyhlášením každé konkrétní výzvy.
www.opzp.cz

V rámci jarního úklidu mohou obce nově využít možnosti uspořádání velké sběrové akce elektroodpadu. Záštitu nad velkým jarním sběrem vysloužilých elektrozařízení a baterií jim nabízí nezisková společnost REMA Systém. Ta zajistí odvoz nasbíraných elektropřístrojů a baterií i jejich následnou ekologickou likvidaci. Pro zúčastněné obce jsou rovněž připraveny propagační materiály, které občany informují o konání akce.

V srpnu roku 2009 iniciovala skupina FM Logistic rozvoj v environmentální politice. Aby dostála svým závazkům, rozhodla se společnost FM Logistic vystavět všechny nové budovy s environmentální certifikací. Tento trend započal výstavbou platformy v Ressons-sur-Matz ve Francii, disponující RHP (High risk protection) a HQC (High Enviromental Quality) certifikacemi, jež jsou zárukou vysoké úrovně staveb. Platforma tak zároveň umožňuje skladování mnohem širšího portfolia produktů.
Hlavní cílem a motivací celého projektu bylo optimalizovat protipožární ochranu a dosáhnout RHP certifikace. Díky tomu získala FM Logistic letos v lednu cenu za vynikající průmyslovou úroveň a ochranu životního prostředí platformy v Ressons-sur-Matz ve Francii.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů