Pátek, 29. března 2024

Ministr Chalupa jednal v Bruselu o podpoře pro spalovny

Ministr Chalupa jednal v Bruselu o podpoře pro spalovny

O evropské podpoře stavby dvou spaloven a projektů na omezení prašnosti v Moravskoslezském kraji jednal dnes v Bruselu český ministr životního prostředí Tomáš Chalupa s komisařem Janezem Potočnikem. Chalupa po schůzce řekl, že dohoda by mohla být uzavřena v horizontu týdnů.

Chalupa se v Bruselu zúčastnil pravidelného zasedání ministrů životního prostředí EU. S Potočnikem mluvil na okraj schůzky o velkých projektech, které podle něj Česká republika na komisi projednává v rámci čerpání operačního programu Životní prostředí.

Podle Chalupy jde o spalovny v Chotíkově u Plzně a v Komořanech, stejně jako o financování projektů na odprášení velkých průmyslových aglomerací v Moravskoslezském kraji.

Ministerstvo životního prostředí chce také spustit pilotní projekt podpory alternativní městské dopravy ve třech oblastech, kde je nejzatíženější životní prostředí. Je to v Moravskoslezském kraji, v Brně a v Ústeckém kraji. Konkrétně by šlo o autobusy s nízkými emisemi.

Chalupa je přesvědčen, že pro drtivou většinu projednávaných projektů získá podporu. "Ale je třeba o tom mluvit a dodávat další materiály," řekl například.


"Musíme tato témata dotáhnout v horizontu týdnů, protože operační program končí. Tyto velké projekty na severní Moravě a obě spalovny, to jsou věci, které běží a jsou před cílem pro rozhodnutí o přidělení dotace," řekl Chalupa. Před dvěma týdny jednal o těchto dotacích v Bruselu také s komisařem pro regionální politiku Johannesem Hahnem.

Jiná situace je však u pilotního programu podpory alternativní městské hromadné dopravy. Pokud by byl program úspěšný, na jeho základě by ministerstvo chtělo spustit standardní program v rámci nového operačního programu, který bude platit od příštího roku.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů